In Griekenland zullen consumenten bij hun banken opnieuw meer geld kunnen ophalen. Dat heeft de Griekse regering gemeld. Deze stap moet aangeven dat het vertrouwen in het Griekse banksysteem geleidelijk terugkeert. De beslissing is volgens waarnemers een reële stap in de richting van versoepeling van de kapitaalcontroles, die het gevolg waren van de desastreuze economie situatie van Griekenland na de financiële crisis eind vorig decennium.
Over drie maand wordt het derde internationale reddingsplan voor Griekenland afgerond en het land, dat ooit het epicentrum van de eurocrisis vormde, wil aantonen dat de financiële onrust voorbij is.
Geldopnames
Door de nieuwe regels wordt de limiet voor maandelijkse geldopnames bij lokale banken van 2.300 euro naar 5.000 euro opgetrokken. Ook de beperkingen op zakelijke transacties zullen eveneens worden versoepeld. Daarbij zal de maximumgrens voor geldtransfers in het buitenland worden verdubbeld tot 40.000 euro per maand.
Particulieren zullen bij een reis naar het buitenland voortaan maximaal 3.000 euro kunnen opnemen. Voorheen lag de grens op 2.300 euro. Volgens het Griekse ministerie is het de bedoeling om de beperkingen zo snel mogelijk volledig op te heffen en tegelijkertijd macro-economische en financiële stabiliteit te waarborgen.
“Zoals in de economie vaak het geval is, heeft ook de nieuwe maatregel vooral een psychologische bedoeling,” aldus experts van de Bank of Greece. “De versoepeling heeft evenveel te maken met een versterking van het vertrouwen bij investeerders en spaarders, aangezien wordt aangegeven dat de Griekse banken opnieuw in staat zijn om onder normale omstandigheden te functioneren.”
Leningen
Ook voor Stelios Kouloglou, europarlementair voor de Griekse regeringspartij Syriza, vormt de versoepeling van de controles een aanwijzing voor de normalisering van de Griekse economie.
© The Guardian
Nog steeds slechte leningen
De striktere controles werden drie jaar geleden geïntroduceerd, op een ogenblik dat Griekenland onder meer door een bankrun heel dicht bij een verbanning uit de euro was gekomen. De spanning zorgde ervoor dat het land 86 miljard euro internationale noodhulp kreeg.
Dat was de derde reddingsoperatie die sinds het begin van dit decennium voor Griekenland moest worden opgezet. Die nieuwe hulp moest het land helpen het economische onevenwicht en sociale uitdagingen aan te pakken, terwijl tegelijkertijd ook het pad moest worden geëffend voor een duurzame economische groei.
De Griekse banken worden nog steeds geconfronteerd met hoge niveaus van slechte leningen, waarbij tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar nochtans een afname van 4,8 procent kon worden gemeld. Dat was de sterkste daling sinds het uitbreken van de economische crisis.
Gevreesd werd dat de financiële onrust in Italië echter een negatieve impact zou kunnen hebben op de inspanningen van Griekenland om naar de gewone kredietmarkten terug te keren. Euclid Tsakalotos, Grieks minister van financiën, heeft echter getracht die angst weg te nemen. “De markten weten dat de Griekse economie het goed doet en dat de vooruitzichten uitstekend zijn,” aldus de minister.