Florida bouwt betaalbare huizen die tegen orkanen bestand zijn

Florida is de voorbije periode zwaar door orkanen getroffen. Bovendien wordt de regio ook door de klimaatverandering bedreigd. Er is dan ook nood aan woningen die tegen het natuurgeweld bestand zijn, maar toch betaalbaar blijven. Dat zegt de Florida Keys Community Land Trust, die verantwoordelijk is voor de lokale sociale huisvesting.

De opdracht is volgens de verantwoordelijken niet eenvoudig, want de Florida Keys zijnook toeristisch een bijzonder populaire bestemming, waardoor de vastgoedprijzen gevoelig worden opgedreven, zodat de woningmarkt voor een belangrijk deel van de lokale bevolking, die de economie moeten drijvend helpen houden, nagenoeg ontoegankelijk is.

Irma

“De orkaan Irma heeft in de Florida Keys vorig jaar grote schade aangericht,” zegt Nicole Javorsky, redacteur bij de nieuwssite CityLab. “Daardoor werd de druk op de lokale woningmarkt, die al met belangrijke uitdagingen werd geconfronteerd, nog verhoogd. “Op Big Pine Key, onderdeel van Monroe County, werden 473 woningen vernield. Nog eens 1.538 panden werden zwaar beschadigd.”

“Vooral de huizen van de plaatselijke arbeiders – hoofdzakelijk actief in de horeca, het toerisme en de visserij – werden getroffen. Zij woonden vaak in trailers of oude panden die onmogelijk een storm met windstoten tot meer dan 190 kilometer per uur konden overleven.”

“Drie maanden na Irma bleek nog altijd een gedeelte van de lokale bevolking in tenten te wonen,” zegt Mike Laurent, directeur van de Florida Keys Community Land Trust. “De meeste bewoners kunnen zich geen andere woning veroorloven.”

“De gemiddelde maandelijkse huishuur in Monroe County bedraagt 3.500 dollar. Dat bedrag ligt ver boven de financiële mogelijkheden van de bevolking, die met een gemiddeld jaarinkomen van 60.000 dollar moet rondkomen. Irma droeg dan ook in sterke mate bij tot de hoogdringendheid om het woningprobleem op de eilandengroep aan te pakken. De eerdere woningnood in inmiddels een woningcrisis geworden.”

Paalwoningen

Architecte Marianne Cusato werd gevraagd om aan een oplossing mee te werken. Cusato had eerder ook na de orkaan Katrina in Louisiana een nieuw project voor betaalbare sociale huisvesting geleid. De architecte ontwierp voor de Floriday Keys een woning met een oppervlakte van ruim zeventig vierkante meter met twee slaapkamers en een badkamer.

De constructies moeten weerstand kunnen bieden aan snelheden tot meer dan 320 kilometer per uur. Bovendien zijn de woningen gebouwd op pijlers die tot meer dan 3,60 meter boven de bodem uitkomen. Dat is ongeveer 30 centimeter hoger dan verplicht moet worden voorzien om bescherming tegen overstromingen te bieden.

De woningen worden gebouwd op gronden die door de Florida Keys Community Land Trust met een leasingcontract voor een periode van negenennegentig jaar ter beschikking zijn gesteld. Tegen eind volgend jaar zouden al een vijfentwintigtal bungalows in gebruik moeten zijn genomen.

De huurprijs bedraagt maximaal 1.588 dollar per maand. “Dat is 80 procent van het mediaan-inkomen in de regio, maar zal aan vele gezinnen goedkoper kunnen worden verhuurd,” betoogt Mike Laurent. “De huurprijs zal immers afhankelijk zijn van het gezinsinkomen. Om in aanmerking te komen voor een huur, moet het gezin 70 procent van zijn inkomen in Monroe County verdienen.”

Evacuatie

Mike Laurent merkt op dat al meer dan honderd gezinnen zich voor de huur van een bungalow hebben ingeschreven. “Voorrang wordt gegeven aan huishoudens die door Irma dakloos zijn geworden,” zegt hij. “Er zullen ook garanties voor een blijvende betaalbaarheid worden gegeven. Op die manier moeten gebieden zoals Monroe County hun bevolking kunnen houden.”

Laurent benadrukt wel dat de vastgoedontwikkeling op de Florida Keys met een aantal bijkomende problemen rekening moet worden gehouden. Woningen kunnen alleen worden gebouwd in gebieden die achtenveertig uur kunnen worden geëvacueerd.

Bovendien moet ermee rekening worden gehouden dat de Florida Keys in wezen een keten van eilanden is, wat tot bijkomende moeilijkheden kan leiden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.