De Belgische werkloosheidsgraad kwam in april uit op 6,4 procent, terwijl die voor de eurozone 6,2 procent bedroeg. Het is de eerste keer sinds 2007 dat ons land meer werklozen telt dan het gemiddelde van de 20 eurozonelanden.
Key takeaways
- De Belgische werkloosheidsgraad is tussen januari en april gestegen van 6 tot 6,4 procent, leren cijfers van Eurostat ons.
- Door die stijging telt ons land voor het eerst in bijna twintig jaar meer werklozen dan het gemiddelde van de eurozone.
- België had in april overigens de achtste hoogste werkloosheidsgraad van de eurozonelanden, net na buurlanden Luxemburg (6,6%) en Frankrijk (7,1%).
In het nieuws: Voor het eerst sinds mei 2007 klimt het Belgische werkloosheidscijfer boven het gemiddelde van de eurozone uit. Dat schrijft De Tijd. De nieuwssite analyseerde de jongste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
- Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat de Belgische werkloosheidsgraad in april uitkwam op 6,4 procent, tegenover 6 procent bij de start van het jaar. Voor de eurozone gaat het om gemiddeld 6,2 procent, voor de hele Europese Unie om 5,9 procent.
- Volgens de internationale definitie is een werkloze iemand tussen 15 en 74 jaar zonder job, maar die wel op korte termijn beschikbaar is en actief zoekt naar werk.
- Volgens de analyse van De Tijd was de Belgische werkloosheidsgraad de voorbije jaar meestal veel lager dan het Europees gemiddelde. In 2012 liep het verschil zelfs op tot bijna 4 procentpunten. Toen bedroeg de werkloosheidsgraad in ons land 7,4 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 11,6 procent.
In slechts zeven andere eurozonelanden meer werklozen dan in België
Opgemerkt: België had in april de achtste hoogste werkloosheidsgraad van de eurozonelanden, net na buurlanden Luxemburg (6,6%) en Frankrijk (7,1%).
- Duitsland en Nederland doen het veel beter op dat vlak. In april bedroeg de werkloosheidsgraad in die twee buurlanden respectievelijk 3,6 en 3,8 procent. Daarmee staan ze helemaal onderaan op de lijst, samen met Malta (2,7%) en Cyprus (3,7%).
- Geen enkel lidstaat van de Europese Unie telt meer werklozen dan Spanje. De Spaanse werkloosheidsgraad bedroeg in april 10,9 procent. Het is bovendien het enige land waar de kaap van 10 procent wordt gerond. De Spanjaarden zijn er de voorbije jaren wel in geslaagd om de werkloosheidsgraad terug te dringen. In de nasleep van de banken- en kredietcrisis die vooral Zuid-Europese landen trof, steeg de werkloosheid er in 2012-2013 tot ver boven 20 procent.
- Ook in onder meer Portugal, Ierland, Slovakije en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zakte de werkloosheid de voorbije jaren van hoge dubbele cijfers naar 5 à 8 procent. De evolutie in die landen haalde het eurozonegemiddelde fors naar beneden.
Streven naar werkzaamheidsgraad van 80 procent
Vergeet niet: De regering-De Wever streeft naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent tegen 2029. De vraag is hoe realistisch die ambitie is.
- Volgens de recentste cijfers van het statistiekbureau Statbel is 72,3 procent van de 20-64-jarigen in ons land effectief aan het werk, met grote regionale verschillen tussen Vlaanderen enerzijds en het Brussels en Waals Gewest anderzijds.
- Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka en auteur, merkte eerder dit jaar al in een opiniestuk voor onze site op dat veel van de hefbomen voor productiviteit op het regionale niveau liggen. “Hopelijk is er de komende jaren meer samenwerking tussen het federale en het regionale niveau mogelijk, waarbij beide elkaar versterken”, schreef hij toen.