Minimumloon België behoort tot de hoogste van de Europese Unie

Minimumloon België behoort tot de hoogste van de Europese Unie
Vrouwelijke werknemer – Getty Images

Key takeaways

  • 22 EU-lidstaten hebben nationale minimumlonen vastgesteld.
  • De hoogte van het minimumloon varieert binnen de EU: sommige landen betalen minder dan 1.000 euro per maand en andere meer dan 1.500 euro per maand.
  • Gecorrigeerd voor verschillen in prijspeil verkleint het verschil tussen het hoogste en laagste minimumloon van 4,8 keer naar 2,3 keer.

In de Europese Unie varieert het minimumloonbeleid aanzienlijk. 22 van de 27 EU-lidstaten hebben nationale minimumlonen ingesteld. Denemarken, Italië, Oostenrijk, Finland en Zweden zijn uitzonderingen op deze trend. Dit meldt Eurostat.

Minimumloonniveaus in de EU

Als we de minimumloonniveaus bekijken, zien we een grote verscheidenheid in de EU. In tien landen bedragen de minimumlonen minder dan 1.000 euro per maand: Bulgarije, Hongarije, Letland, Roemenië, Slowakije, Tsjechië, Estland, Malta, Griekenland en Kroatië. In zes andere landen liggen die tussen de 1.000 euro en 1.500 euro: Cyprus, Portugal, Litouwen, Polen, Slovenië en Spanje. De overige zes landen hebben minimumlonen van meer dan 1.500 euro per maand: Frankrijk, België, Duitsland, Nederland, Ierland en Luxemburg.

Concreet bedraagt het minimumloon in België 2.070 euro, volgens de cijfers van Eurostat. Ons land moet Luxemburg (2.638 euro)n Ierland (2.828 euro), Nederland (2.193 euro) en Duitsland (2.162 euro) voor laten gaan.

Als we rekening houden met het prijsniveau in de EU-lidstaten krijgen we een genuanceerder beeld. De verhouding tussen het hoogste en laagste minimumloon krimpt aanzienlijk als het wordt uitgedrukt in koopkrachtstandaard (KKS). Na deze aanpassing ligt het minimumloon in het land met de hoogste minimumlonen niet 4,8 keer maar 2,3 keer zo hoog als in het land met de laagste minimumlonen, met Estland op 878 KKS en Duitsland op 1.992 KKS.

Minimumlonen in verhouding tot mediaan inkomen

Eurostat vergelijkt de minimumlonen ook met de mediaan lonen. In 2022 vielen Frankrijk, Portugal en Slovenië op met minimumlonen van meer dan 60 procent van het mediane bruto maandinkomen (66 procent in elk land). Daarentegen lag het minimumloon in België, Malta, Estland en Letland onder de helft van het mediane loon.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00