België ontkent inzet troepen in Congo temidden van diplomatieke breuk met Rwanda

België ontkent inzet troepen in Congo temidden van diplomatieke breuk met Rwanda
Congolees president Félix Tshisekedi en rebellen van M23 – Stefan Wermuth-Guerchom Ndebo/Getty Images

Key takeaways

  • België ontkent troepen naar Congo te sturen te midden van diplomatieke breuk met Rwanda.
  • Zes Belgische soldaten zijn aanwezig in Kindu om de levering van niet-dodelijke uitrusting aan het Congolese leger te vergemakkelijken als onderdeel van een EU-initiatief.
  • Rwanda wordt beschuldigd van het lanceren van een desinformatiecampagne om de spanningen te laten escaleren en interventionistische acties te rechtvaardigen.

Online en op sociale media circuleren beweringen dat België troepen heeft ingezet in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) om te vechten tegen rebellengroepen. Volgens deze berichten zouden 300-400 Belgische commando’s samen met Congolese troepen ingezet zijn tegen de M23-rebellen en zouden België en de EU de DRC bevoorrechten ten opzichte van Rwanda. België ontkent deze beweringen ten stelligste en bestempelt ze als “grotesk nepnieuws”, georkestreerd door Rwanda om de spanningen te laten escaleren. Deze ontkenning komt midden in een diplomatieke breuk die heeft geleid tot het verbreken van de banden tussen Brussel en Kigali.

  • Rwanda beschuldigt België ervan de kant van de DRC te kiezen in het lopende conflict in het oosten van de DRC, dat de regio al meer dan drie decennia teistert sinds de Rwandese genocide in 1994.

Officiële kadering van België

Maxime Prévot, Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken van België, verduidelijkte dat een klein contingent van zes Belgische soldaten in Kindu aanwezig is om de levering van niet-dodelijke uitrusting aan het Congolese leger te vergemakkelijken als onderdeel van een EU-initiatief. Hij benadrukte dat deze inzet geen gevechtsfunctie heeft en herhaalde dat België niet van plan is om verder militair betrokken te raken.

  • Prévot schrijft de online geruchten toe aan een Rwandese desinformatiecampagne met als doel het imago van België te bezoedelen, de spanningen aan te wakkeren en interventionistische acties te rechtvaardigen.

Ondanks tegenclaims over slachtoffers van Belgische troepen en talrijke militaire vluchten tussen de twee landen, blijft België bij zijn standpunt en verwijst het naar een persbericht van eind maart waarin de aanwezigheid van ongeveer tien Belgische soldaten in Kindu ter ondersteuning van het European Peace Facility-project van de EU wordt beschreven.

Rwandese desinformatie

Dit is niet de eerste keer dat Rwanda beschuldigd wordt van het lanceren van een desinformatiecampagne. Een onderzoek door de Media Forensics Hub van Clemson University onthulde het gebruik van AI om politieke propaganda te maken tijdens de Rwandese presidentsverkiezingen in juni 2024. Honderden accounts verspreidden honderdduizenden berichten waarin verschillende verhalen werden gepromoot, voornamelijk rond het conflict in de DRC.

  • België reageerde door alle samenwerkingsovereenkomsten met Rwanda op te zeggen en de beweringen van Kigali als een “volledige verdraaiing van de feiten” te weerleggen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00