Amazon stoot Google van de troon als waardevolste merk ter wereld

De online retailer Amazon heeft zich het voorbije jaar opgewerkt tot het meest waardevolle merk van de wereld. Dat betekent het einde van een tijdperk van twaalf jaar waarin Google zich op het gebied van merkwaarde steevast tot wereldleider kroonde. Dat blijkt uit een rapport van de marketing-bureaus WPP Group en Kantar. Volgens het rapport heeft Amazon inmiddels een merkwaarde van 315,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 52 procent op een jaar tijd.

Op de tweede plaats staat Apple, dat een stijging met 3 procent tot 309,5 miljard dollar liet optekenen. Met een groei van 2 procent tot 309 miljard dollar zakt Google daarentegen terug tot een derde plaats. De top tien bestaat verder uit Microsoft, Visa, Facebook, Alibaba, Tencent, McDonald’s en AT&T.

Ecosysteem

“Amazon blijft zijn sterke opgang verder zetten,” zeggen de onderzoekers. “Het bedrijf kon profiteren van een aantal intelligente overnames, die voor nieuwe inkomstenstromen hebben gezorgd. Daarnaast kan Amazon echter ook terugvallen op een uitstekende klantenservice.”

“Tevens toonde het concern zijn vaardigheid om zijn concurrentie, onder meer dankzij een divers divers ecosysteem van producten en diensten, achter zich te houden. Dit alles heeft Amazon in staat gesteld om zijn groeitempo vast te houden en uiteindelijk het meest waardevolle merk van de wereld te worden.”

Microsoft was dertien jaar geleden het eerste technologiebedrijf dat de ranglijst met meest waardevolle merken aanvoerde. Sindsdien heeft de sector die positie niet meer afgestaan. Verder merken de onderzoekers op dat Alibaba voor de eerste keer in de geschiedenis voor Tencent eindigt. Daarmee is Alibaba het meest waardevolle Chinese merk geworden.

Daarnaast wijzen de onderzoekers erop dat Instagram op een 44ste plaats de snelste groeier is. Het sociale mediabedrijf maakte op een jaar tijd een sprong met zevenenveertig plaatsen. Instagram heeft nu een merkwaarde van 28,2 miljard dollar. Het textielmerk Lululemon was de tweede snelste stijger.

Andere snelle stijgers zijn Netflix en Uber. “Deze merken weerspiegelen de snel veranderende, technologiegedreven wereld waarin consumenten in toenemende mate waarde hechten aan rijkere merkervaringen,” zeggen de onderzoekers.

Azië

De grootste honderd merken brachten vorig jaar 328 miljard dollar aan bijkomende waarde aan. Er is nu sprake van een gezamenlijke waarde van 4,7 biljoen dollar. Dat is ongeveer het gecombineerde bruto binnenlandse product van Spanje, Zuid-Korea en Rusland. Een groot gedeelte daarvan is gekoppeld aan merken van consumententechnologie, die nu samen meer dan 1 biljoen dollar waard zijn. Voorbeelden zijn nieuwkomers zoals Xiaomi, Meituan en Haier.

“De fenomenale merkwaarde-groei van Amazon toont dat merken nu minder verankerd zijn in individuele categorieën en regio’s,” zeggen de onderzoekers. “Grenzen vervagen omdat technologiebedrijven zoals Amazon, Google en Alibaba, een brede waaier van diensten en producten over verschillende sectoren kunnen aanbieden.”

“In regio’s zoals Azië blijken bovendien disruptieve modellen van ecosystemen een grote bloei te kennen. Er is duidelijk sprake van een volatiele omgeving, waarin merken voortdurend op de veranderende behoeften en verwachtingen van de consument moeten inspelen.”

De ranglijst wordt gedomineerd door de categorieën technologie, finance en retail. Zij vertegenwoordigen samen meer dan twee derde van de totale waarde die de honderd grootste merken van de wereld hebben opgebouwd. Luxe blijkt anderzijds de snelst groeiende categorie, gevolgd door de detailhandel.

De top honderd telde dit jaar negen nieuwkomers, vooral gekoppeld aan Chinese en Amerikaanse technologiemerken met disruptieve bedrijfsmodellen. Verder blijkt dat de Azië zijn aanwezigheid bij de absolute topmerken opdrijft. In totaal is het continent door drieëntwintig bedrijven binnen de top honderd vertegenwoordigd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.