Obama’s worden een miljardenmerk

Voormalig Amerikaans president Barack Obama en zijn echtgenote Michelle Robinson zijn goed op weg een absoluut miljardenmerk te worden. Dat schrijft Isabel Vincent, redacteur bij de Amerikaanse krant New York Post, naar aanleiding van de promotietoer die Michelle Obama voor haar autobiografie ‘Becoming’ langs een tiental Amerikaanse steden maakt. De toer zal volgens Vincent wellicht nog eens tientallen miljoenen dollar aan verkoop van merchandising opleveren.

Michelle Obama ontving voor het boek een voorschot van 65 miljoen dollar, waarbij ook nog eens 50 miljoen dollar voor een overeenkomst met Netflix moet worden gevoegd.

Winfrey

Ook is Michelle Obama, net zoals haar echtgenoot, een veelgevraagd spreker voor bedrijven en andere organisaties. Michelle Obama ontvangt voor een voordracht 225.000 dollar. Haar man krijgt 400.000 dollar per optreden. Forbes schat dat het echtpaar tussen midden vorig decennium – toen Barack Obama senator werd en naar Washington verhuisde – en twee jaar geleden, toen het koppel het Witte Huis verliet – 20,5 miljoen dollar verdiende aan salarissen en auteursrechten.

De waarde van het echtpaar moeten op meer dan 135 miljoen dollar worden geraamd. In dat bedrag zijn geen inkomsten voor voordrachten begrepen. Obama geniet ook nog een jaarlijks pensioen van 207.800 dollar.

Isabel Vincent benadrukt dat ‘Becoming’ goed op weg is een internationale bestseller te worden. In de VS werden er op de dag van de lancering ruim 725.000 exemplaren verkocht. Het boek is daarmee op weg om het best verkochte boek van het jaar te worden. De autobiografie van Michelle Obama wordt niet alleen in de Verenigde Staten op de markt gebracht, maar verschijnt ook in Australië, Ierland, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, India en Nieuw-Zeeland.

Uitgever Penguin Random House, de uitgever van het boek, zegt dat ‘Becoming’ in vijfentwintig talen over de hele wereld zal worden gepubliceerd. Tevens werd ‘Becoming’ al gekozen voor de Boekenclub van Oprah Winfrey, een onderscheiding die al vele auteurs de status van mega-bestsellers heeft bezorgd.

Merchandising

Tickets voor de voordrachten ‘A Conversation with Michelle Obama’ genieten in het hele land een grote belangstelling. Deelnemers moeten prijzen tussen 307 dollar en 4.070 dollar betalen. Daarvoor ontvangen ze wel een foto met Michelle Obama en een gesigneerd exemplaar van het boek.

Daarnaast zijn er echter ook de inkomsten aan merchandising die op deze evenementen te koop wordt aangeboden. Het aanbod bestaat onder meer uit t-shirts, mokken en kaarsen die aan een prijs van 35 dollar worden verkocht. Een tiende van die opbrengsten gaat naar de Global Girls Alliance, een initiatief van de Barack Obama Foundation om onderwijs te geven aan adolescente meisjes over de hele wereld.

Barack Obama besteeddeeveneens een deel van de winst van zijn drie bestverkochte boeken aan liefdadigheid. Volgens Forbes schonk hij 392.000 dollar aan royalties uit zijn kinderboek ‘Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters’ tijdens de eerste helft van dit decennium aan de Fisher House Foundation, een organisatie die de families van veteranen ondersteunt.

Barack Obama ontving voor zijn boeken ‘Of Thee I Sing’ en ‘The Audacity of Hope’ een gecombineerd bedrag van 8,8 miljoen dollar. Voor ‘Dreams from My Father’ verdiende hij nog eens bijna 7 miljoen dollar.

Naast hun literaire rijk van miljoenen dollars zal het koppel ook de vruchten kunnen plukken van een creatieve overeenkomst die ze eerder dit jaar met Netflix tekenden. Daarbij moet het echtpaar een brede waaier formats voor reeksen en documentaires ontwikkelen. Die programma’s kunnen uiteindelijk in 190 landen over de hele wereld worden uitgezonden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20