Georgië blijft optimistisch over EU-lidmaatschap ondanks vastgelopen besprekingen

Georgië blijft optimistisch over EU-lidmaatschap ondanks vastgelopen besprekingen
Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images

Key takeaways

  • De Georgische premier Irakli Kobakhidze blijft optimistisch over het mogelijke EU-lidmaatschap van zijn land.
  • De betrekkingen tussen Tbilisi en Brussel zijn gespannen door de controversiële Georgische wet op “buitenlandse agenten”, wat heeft geleid tot vastgelopen besprekingen en opgeschort visumvrij reizen voor Georgische ambtenaren.
  • Kobakhidze wijt de vastgelopen gesprekken aan het bureaucratische beleid van de EU ten opzichte van Georgië, dat volgens hem aanpassing behoeft.

Optimisme ondanks uitdagingen

De Georgische premier Irakli Kobakhidze toonde zich optimistisch over het mogelijke lidmaatschap van zijn land van de Europese Unie in 2030, ondanks de huidige opschorting van de toetredingsonderhandelingen. Dit positieve vooruitzicht komt zelfs nu de betrekkingen tussen Tbilisi en Brussel onder druk zijn komen te staan na de invoering van een controversieel wetsvoorstel over “buitenlandse agenten” in mei 2024. De wetgeving leidde tot protesten en hardhandig optreden van de regering, wat leidde tot kritiek van de Europese Commissie dat het in strijd was met de kernprincipes en waarden van de EU, wat een negatieve invloed had op de weg van Georgië naar lidmaatschap.

Toekomstperspectieven

In november besloot Tbilisi de gesprekken over toetreding tot de EU te staken als gevolg van deze spanningen. Kobakhidze blijft echter hoopvol over de toekomstige vooruitgang en zei dat zijn regering dit doel consequent zal nastreven en de komende jaren een eerlijkere aanpak van de EU verwacht. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de vastgelopen besprekingen bij de Europese Unie zelf, met het argument dat haar bureaucratische beleid ten aanzien van Georgië aanpassing behoeft.

Spanningen

Kobakhidze is van mening dat de huidige staat van de betrekkingen met de EU niet bevorderlijk is voor hun gezamenlijke belangen en benadrukte dat het beleid van Georgië niet verantwoordelijk is voor deze situatie. De Europese Commissie heeft Georgië herhaaldelijk gewaarschuwd voor wetgeving zoals het wetsvoorstel “buitenlandse agent” en benadrukt dat dit de grondrechten ondermijnt die essentieel zijn voor de waarden van de EU. Deze bezorgdheid culmineerde eind januari in een besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om visumvrij reizen voor Georgische ambtenaren op te schorten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00