13 sportlui die failliet gingen

Atleten die ooit succesvol waren en in die tijd een fortuin verdienden, hebben het na hun carrière niet altijd gemakkelijk. De volgende 13 sportfiguren waren dankzij hun prestaties schatrijk, maar hebben hun geld nadien om allerlei redenen verloren. Ook succesvolle sportlui kunnen failliet gaan.

1. Mike Tyson (boksen)

Mike Tyson
Getty Images

Mike Tyson is tot op vandaag één van de meest legendarische boksers. Hij is ook een van de vele sportlui die failliet gingen.

Veel tegenstanders waren bang om tegen hem te vechten, al is het maar omdat hij er als geen ander in slaagde om vaak al in de eerste ronde met ‘knockout’ te winnen. Zijn lange carrière begon in de jaren 80, en Tyson staat hoog gerangschikt in de ranglijst met atleten die gedurende hun carrière het meeste geld verdiend hebben. Toch ging het begin jaren 90 snel bergaf met ‘Iron Mike’.

Zo werd Tyson in 1991 gearresteerd voor verkrachting, waarna hij tot zes jaar cel veroordeeld werd. Hij zat een drietal jaar uit, waarna hij zijn bokscarrière hervatte. Zijn eerste gevecht van zijn comeback leverde bijna 100 miljoen dollar op. Hij zou echter snel weer een tijdje uit het boksen verdwijnen. Tyson werd geschorst omdat hij tijdens een kamp in het oor van zijn tegenstander Evander Holyfield gebeten had.

Mike Tyson liet het geld intussen aardig rollen voor juwelen, villa’s, auto’s, kleren, motorfietsen en extravagante feestjes. Hoewel hij honderden miljoenen dollars verdiend had, verklaarde Tyson zichzelf in 2003 bankroet. Zijn schulden zijn ook deels te wijten aan de echtscheiding van zijn tweede vrouw en aan onbetaalde belastingen. Na zijn bokscarrière zou Tyson, nu 52 jaar, een succesvol acteur en zakenman worden. Intussen is hij weer drie miljoen dollar waard. Niet slecht, maar een peulschil als je beseft hoe rijk hij ooit geweest is.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. David James (voetbal)

David James
EPA

In 2010 stond David James tussen de palen voor Engeland op het WK voetbal in Zuid-Afrika. In zijn 25 jaar durende carrière verdiende hij ongeveer 22 miljoen euro. James was onder andere doelman bij Liverpool en Manchester City. Naast het voetbal was hij een model bij Armani. James investeerde in verschillende eigendommen, maar toch was hij in 2014 bankroet.

De oorzaak van zijn schulden was de echtscheiding van zijn vrouw Tanya in 2005. Sindsdien ging het financieel bergaf met de voetballer. Hij verkocht uiteindelijk honderden items uit zijn carrière, zoals shirts en wedstrijdballen. Intussen is James trainer van een Indische voetbalclub.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Boris Becker (tennis)

Boris Becker
EPA

Boris Becker was tijdens de jaren 80 en 90 één van de beste tennissers ter wereld. Ook hij is een van de vele sportlui die failliet gingen.

De Duitser won drie keer op het gras van Wimbledon, twee keer de Australian Open en één keer de US Open. Na zijn tenniscarrière verdiende Becker nog aardig wat geld met poker. Toch werd hij in 2017 bankroet verklaard. Hij verloor zo een fortuin dat op meer dan honderd miljoen euro werd geschat.

Becker moest veel geld ophoesten na verschillende echtscheidingen, en hij werd ook bestraft voor belastingontduiking. In de zakenwereld bleek de ex-tennisser eveneens geen succes, want hij verloor veel geld door slechte investeringen. Zo zou hij zijn fortuin onder andere in Nigeriaanse oliebedrijven gestoken hebben, maar die zijn later fors in waarde gedaald.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Dennis Rodman (basketbal)

Dennis Rodman
EPA

Dennis Rodman maakte deel uit van het legendarische team waarmee de Chicago Bulls in de jaren 90 verschillende titels wonnen. Als ploegmaat van onder andere Michael Jordan verdiende Rodman tijdens zijn basketbalcarrière zo’n 27 miljoen dollar. Na zijn carrière kwam de speler vooral negatief in het nieuws. Hij bleek plots zwaar in de schulden te zitten na verschillende echtscheidingen. Rodman was onder andere getrouwd met model en actrice Carmen Electra.

Rodman werd meermaals gearresteerd en hij had alcoholproblemen. Hij liet zich verschillende keren opnemen in een ontwenningskliniek. Tegenwoordig uit Rodman zich ook op politiek gebied. Hij steunde de Amerikaanse president Donald Trump, en hij ging de voorbije jaren geregeld op bezoek bij Kim Jong-un in Noord-Korea.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Keith Gillespie (voetbal)

Keith Gillespie
EPA

De Noord-Ierse voetballer Keith Gillespie begon ooit als groot talent bij Manchester United, maar hij kon er geen basisplaats forceren. Hij was nadien wel succesvol bij clubs zoals Newcastle en Blackburn Rovers. De speler was echter van jonge leeftijd al verslaafd aan gokken. Daarmee verspeelde hij naar schatting meer dan zeven miljoen euro.

Na zijn carrière schreef hij een boek over zijn gokverslaving: How Not to Be a Football Millionaire.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Arantxa Sanchez-Vicario (tennis)

Arantxa Sanchez-Vicario
EPA

De Spaanse tennisster Arantxa Sanchez won tijdens haar succesvolle carrière onder andere drie keer Roland Garros en één keer de US Open. Maar ook zij is een van de vele sportlui die failliet gingen.

Ze heeft naar eigen zeggen echter niets overgehouden aan al die prijzen. Toen ze in 2002 stopte, bleek ze zonder geld op straat te staan. In een boek heeft ze de schuld op haar ouders gestoken, die haar meer dan 50 miljoen euro zouden ontnomen hebben.

Volgens Sanchez waren haar ouders geobsedeerd door haar tenniscarrière en wilden ze alles zelf controleren. Zo kreeg ze een maandelijks loon van haar vader en ze vertrouwde hem om het geld te investeren. “Ze hebben me niets achtergelaten, en nu zit ik met achterstallige betalingen aan de belastingen”, schreef ze. Haar ouders hebben de beschuldigingen in de media ontkend. Sanchez is intussen vervreemd van haar familie.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. O.J. Simpson (American football)

O.J. Simpson
EPA

De meest besproken sportfiguur aller tijden is zonder twijfel O.J. Simpson. Hij was ooit een sportheld voor veel Amerikanen, maar belandde uiteindelijk in de gevangenis. Een eerste celstraf wist hij te ontlopen, toen een leger advocaten hem kon vrijspreken na de moord op zijn vrouw Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman. Tot op heden geloven veel Amerikanen dat Simpson wel degelijk schuldig was aan die moorden.

Het kostte Simpson veel geld, hoewel hij nog redelijk veel verdiende aan handtekeningen. Hij kwam nog vaker in aanvaring met het gerecht en in 2008 werd hij dan toch veroordeeld voor een gewapende overval in een hotel. Hij kon hiervoor levenslang krijgen, maar kwam er vanaf met 33 jaar cel en de mogelijkheid om na negen jaar vrij te komen.

Vorig jaar kwam Simpson op die manier weer vrij, maar zijn financiële situatie is uiteraard complex. Hoewel hij nog steeds veel geld ziet binnenkomen, heeft hij ook een ongelooflijke schuldenberg die hem wellicht de rest van zijn leven zal blijven achtervolgen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. George Best (voetbal)

George Best
EPA

George Best is één van de meest legendarische voetballers aller tijden. Hij verdiende meer dan 100 miljoen euro tijdens zijn carrière, maar is tegenwoordig het voorbeeld van hoe het nadien met een topsporter de verkeerde kant kan uitgaan. De Noord-Ierse speler ging uiteindelijk kapot aan alcoholproblemen. “Ik heb 90% van mijn geld aan vrouwen, drank en snelle wagens gespendeerd. De rest heb ik verspild.”

Met die quote zullen we ons George Best blijven herinneren. Het ging zo slecht met de ex-voetballer dat hij ooit geld uit een handtas stal om zijn drank te kunnen betalen. Hij zat ook een paar maanden in de gevangenis. In 2000 bleek de schade aan zijn lever zo ernstig dat hij een transplantatie nodig had. Helaas bleef Best nadien drinken en in 2005 stierf hij op 59-jarige leeftijd. Zijn laatste boodschap aan andere voetballers en aan de hele wereld: “Sterf niet zoals ik.”

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Marion Jones (atletiek)

Marion Jones
EPA

Als atleet verdiende Marion Jones ooit 70.000 tot 80.000 dollar per race die ze liep. Daarnaast stroomde het geld binnen dankzij contracten met merken zoals Nike. Op de Olympische Spelen in Sydney schreef de Amerikaanse sprintster geschiedenis door drie gouden en twee bronzen medailles te winnen. Nadien moest ze die medailles weer afgeven, omdat ze steroïden zou gebruikt hebben. Ook haar vriend Tim Montgomery gaf toe dat hij verboden middelen gebruikt heeft.

Het koppel mocht niet meer lopen en had het moeilijk om hun kwistige levensstijl te behouden. Montgomery sloeg daardoor de verkeerde weg in, wat hem uiteindelijk een gevangenisstraf opleverde. Marion Jones moest ook enkele maanden in de cel zitten omdat ze voor de rechtbank gelogen heeft. In 2007 werd Marion Jones bankroet verklaard. Ze claimde nog maar 2.000 dollar op haar rekening te hebben staan, en banken namen haar drie huizen in beslag.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Evander Holyfield (boksen)

Evander Hollyfield
EPA

Evander Holyfield was als bokser een tijdgenoot van Mike Tyson en was het slachtoffer van het beruchte bijtincident. Maar hij is ook de enige bokser die vier keer de wereldtitel bij de zwaargewichten pakte. Hij ging pas in 2014 met pensioen en heeft in die lange carrière meer dan 500 miljoen dollar verdiend. Toch ging hij bankroet en hebben banken zijn landgoed van 10 miljoen dollar verkocht.

Al zijn geld was weg, net zoals zijn drie echtgenotes. In totaal heeft Holyfield elf kinderen bij zes verschillende vrouwen, en dat kwam hem financieel duur te staan. Intussen hebben twee van zijn zonen zelf een grote toekomst in de sport. De ene in het American football, en de andere net zoals zijn vader als in de ring.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Diego Maradona (voetbal)

Diego Maradona
EPA

Diego Maradona bouwde tijdens zijn carrière als voetballer al een aanzienlijke schuldenberg op. De Argentijnse vedette speelde onder andere voor Napoli, en heeft in die periode voor zeker 37 miljoen euro schulden bij de belastingen achtergelaten. Liefst 23,5 miljoen euro van dat bedrag is intrest die hij op de originele schuld zou moeten betalen.

Maradona wees met de vinger naar iemand bij Napoli die hem de verkeerde informatie over z’n belastingen heeft gegeven, maar intussen was de Argentijn alweer vertrokken uit Italië. Hij besloot Italië niet meer te bezoeken, en de overheid heeft er onder andere zijn oorringen en horloges van Rolex laten confisqueren. Hij werkte de voorbije jaren als coach in de Verenigde Arabische Emiraten en tegenwoordig in Mexico.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

12. Lee Hendrie (voetbal)

Lee Hendrie
EPA

Opvallend veel voetballers uit de Premier League zijn hun fortuin verloren. Lee Hendrie had ooit een riant loon van 40.000 pond per week bij Aston Villa. Hij gebruikte het geld om luxewagens en huizen te kopen. Maar terwijl zijn leeftijdsgenoten Frank Lampard, Rio Ferdinand en Steven Gerrard doorbraken als topvoetballers, bleef het talent van Hendrie enigszins achter. Zijn carrière maakte een diepe val en hij had na een tijdje één miljoen pond schulden.

In 2010 had Hendrie plots niets meer. Clubs waren niet langer geïnteresseerd in de speler, hij moest zijn huizen afgeven, en de speler verzonk in een diepe depressie. Twee keer probeerde hij zelfmoord te plegen. Hendrie werd uiteindelijk bankroet verklaard.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

13. Floyd Mayweather Jr. (boksen)

Floyd Mayweather Jr.
Getty Images

Floyd Mayweather Jr. was de voorbije twee decennia onklopbaar als bokser. Letterlijk, want hij verloor in zijn carrière geen enkel gevecht. Het leverde hem de bijnaam ‘Money’ op, want Mayweather Jr. vergaarde ondertussen natuurlijk een fortuin. Maar zoals vele andere topsporters liet hij het geld iets te gemakkelijk rollen. In totaal zou de bokser een schuld van meer dan 22 miljoen dollar hebben opgebouwd.

Forbes rangschikte hem als best betaalde atleet ter wereld, maar zijn extravagante levensstijl eist z’n tol. Zonder boksen komt er veel minder geld binnen, dus hebben we ondanks zijn pensioen als bokser mogelijk het laatste van Floyd Mayweather Jr. nog niet gezien.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.