Wat doen topvoetballers met al hun geld? Zich in de luren laten leggen

Drie van elke vijf voetballers die in de Engelse Premier League actief zijn geweest, zijn binnen de vijf jaar nadat ze hun voetbalschoenen aan de haak hebben gehangen failliet. Dat blijkt uit een onderzoek van XPro, een liefdadigheidsvereniging voor ex-voetballers. Het gaat om mensen die gemiddeld 35.000 euro per week verdienen.

XPro haalt de voorbeelden aan van Keith Gillespie, die zijn centen in een filmfonds stak en Colin Hendry, die zijn centen vergokte.

De voetballers zijn niet alleen. In 2009 rapporteerde de NFL (American football) dat 78% van de spelers binnen de twee jaar na het beëindigen van hun carrière of bankroet zijn of in financiële problemen komen. In de NBA, de bastketbalcompetitie,  gaat het om 60% binnen de 5 jaar.

Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zijn er verschillende redenen waarom dat gebeurt, maar de voornaamste is steeds dezelfde: slecht advies van maffieuze begeleiders.

De meeste spelers laten hun geldzaken over aan mensen die ze vertrouwen, zonder zelf al te veel kaas te hebben gegeten van investeringen. De mensen die rond deze voetballers rondhangen beperken zich zelden tot één slachtoffer. Eens ze over het geld van een speler beschikken, volgen er al snel meerdere.

Dan zijn er nog de scheidingen, nog zo’n snelweg naar armoede. ‘Ik denk dat één op elke drie spelers in de 12 maanden nadat ie er mee ophoudt al gescheiden is,’ zegt Scott Ward van XPro. Vele spelers hebben niet eens weet van de pensioenen die ze tijdens hun carrière hebben opgebouwd.

Toen XPro zich voor ex-voetballers in problemen begon in te zetten vonden ze liefst 8.000 ongeclaimde pensioenen terug voor een totaal van 1,4 miljard Britse pond.

Meer