Noorwegen bereidt zich voor op recordinvesteringen in olie en gas in 2025


Key takeaways

  • Investeringen in olie en gas in Noorwegen zullen naar verwachting in 2025 weer een recordniveau bereiken, na een recordhoogte van 22,9 miljard dollar in 2024.
  • Bedrijven die actief zijn in de Noorse olie- en gassector verwachten in 2025 ongeveer 24,68 miljard dollar te investeren, met plannen voor 45 exploratieboringen in Noorse wateren in 2025 die het cijfer van dit jaar overtreffen en het hoogste niveau sinds 2019 markeren.
  • Equinor kondigde in december een nieuwe joint venture aan met Shell, waarbij hun Britse fossiele brandstoffen worden samengevoegd tot de grootste onafhankelijke olie- en gasproducent in de Britse Noordzee.

Investeringsgolf in olie- en gassector

De olie- en gasinvesteringen in Noorwegen zullen naar verwachting in 2025 weer een recordhoogte bereiken, na een recordhoogte van 22,9 miljard dollar in 2024. Deze investeringsgolf wordt toegeschreven aan de toegenomen ontwikkelingsactiviteit van nieuwe projecten en de inflatiedruk die de kosten beïnvloedt. Bedrijven die actief zijn in de Noorse olie- en gassector verwachten in 2025 ongeveer 24,68 miljard dollar te investeren, volgens Offshore Norge, een branchevereniging die grote spelers als Equinor, Aker, Vår Energi, ConocoPhillips en Shell vertegenwoordigt.

Verhoogde exploratieactiviteiten

Deze verwachte toename wordt gedreven door een toename in exploratieactiviteiten, met plannen voor 45 exploratieputten in Noorse wateren in 2025, wat meer is dan dit jaar en het hoogste niveau sinds 2019 markeert. De toegenomen vraag naar aardgas uit Noorwegen, na de inval van Rusland in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Russische olie, heeft deze expansie aangewakkerd.

Noorwegen is de grootste olie- en gasproducent van West-Europa met een productie van meer dan 4 miljoen vaten per dag (bpd). De regering streeft ernaar om de productieniveaus gedurende enkele decennia te handhaven en zelfs te verhogen. Recente ontdekkingen, zoals de Cerisa vondst in de buurt van een operationeel actief in de Barentszzee, illustreren de voortdurende toewijding van Noorwegen aan de exploratie van fossiele brandstoffen.

Strategische partnerschappen

Naast binnenlandse operaties kondigde Equinor in december een nieuwe joint venture aan met Shell, waarbij hun fossiele brandstoffen in het Verenigd Koninkrijk worden samengevoegd tot de grootste onafhankelijke olie- en gasproducent in de Noordzee van het Verenigd Koninkrijk. Deze samenwerking is erop gericht om de energievoorziening veilig te stellen en de binnenlandse olie- en gasproductie in het volwassen wordende Britse bekken te ondersteunen.

Noorwegen probeert zijn aanzienlijke investeringen in fossiele brandstoffen te verzoenen met milieuoverwegingen door “koolstofarme” olieprojecten te promoten die decarbonisatietechnieken bevatten en door zwaar te investeren in groene energieprojecten. Noorwegen heeft een bijna volledig geëlektrificeerd elektriciteitsnet dat gevoed wordt door hernieuwbare bronnen en heeft wereldwijd geïnvesteerd in windmolenparken, waaronder het Race Bank windmolenpark in het Verenigd Koninkrijk en windmolenparken in Zuid-Afrika.

Milieuoverwegingen

Ondanks deze inspanningen blijft de houding van Noorwegen ten opzichte van de exploratie van fossiele brandstoffen controversieel. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) beweert dat verdere exploratie onverenigbaar is met het bereiken van netto nul emissies tegen 2050, wat wijst op een potentieel conflict tussen de Noorse investeringen in olie en gas en de verklaarde doelen voor een groene overgang. Deze schijnbare tegenstrijdigheid roept vragen op over de vraag of Noorwegen echt kan worden beschouwd als zowel een klimaatheld als een koolstofschurk.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.