Portugal telt 8.620 gezonken schepen voor de kust


Key takeaways

  • Onderwaterarcheoloog Monteiro heeft 8.620 gezonken schepen in Portugese wateren in kaart gebracht.
  • Ongeveer 250 wrakken kunnen waardevolle schatten bevatten.
  • De meeste wrakken liggen begraven onder zandlagen.

Onderwaterarcheoloog Alexandre Monteiro heeft de scheepswrakken binnen de Portugese territoriale wateren van de Azoren, Madeira en het vasteland nauwkeurig in kaart gebracht. Zijn uitgebreide database, samengesteld uit historische gegevens die teruggaan tot de 16e eeuw, onthult maar liefst 8.620 gezonken schepen die door de eeuwen heen verloren zijn gegaan.

Monteiro’s onderzoek brengt ongeveer 7.500 wrakken aan het licht langs de kust van het vasteland, 1.000 bij de Azoren en 120 in de wateren rond Madeira. Hij schat dat ongeveer 250 van deze onderwaterlocaties waardevolle schatten kunnen bevatten.

Schatten die nog geclaimd moeten worden

Een van die schatten is de Nossa Senhora do Rosário, een Spaans scheepswrak uit 1589 dat voor de kust van Troia werd ontdekt. Monteiro’s onderzoek onthulde gedetailleerde informatie over het schip, waaronder de 22 ton aan goud en zilver in de lading en de naam van de kapiteins moeder. Hoewel de autoriteiten op de hoogte zijn van deze vondsten, is er volgens Monteiro geen actie ondernomen om de vindplaats te beschermen.

Zorgen over bescherming

Hij uit zijn bezorgdheid over het feit dat een gebrek aan rampenplannen deze wrakken kwetsbaar maakt voor toevallige ontdekkingen tijdens de bouw of soortgelijke werkzaamheden.

Ondanks zijn bezorgdheid minimaliseert Monteiro het risico dat schatzoekers deze locaties plunderen, door erop te wijzen dat de meeste wrakken begraven blijven onder zandlagen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.