2025 belooft door onder meer het presidentschap van Donald Trump, politieke onzekerheid in verschillende Europese landen en de aanhoudende geopolitieke spanningen een heel onzeker jaar te worden. Dat alles heeft een impact op de langetermijnrente, en dus ook op hetgeen je betaalt voor een woonlening. “Desalniettemin verwacht ik dat de vastgoedmarkt gestaag zal groeien in 2025”, zegt David Geerts, CEO van de kredietspecialist Hypotheekwinkel.be.
2024 loopt bijna op z’n einde. Daarom blikken we bij BusinessAM tijdens de laatste weken van 2024 samen met experts uit de financiële en economische wereld vooruit op het nieuwe jaar. Hoe zullen de Amerikaanse en Europese economie het doen in 2025? En wat mogen we verwachten van bitcoin en andere cryptomunten? Het zijn maar enkele vragen die we in deze reeks behandelen. Tot en met het einde van het jaar publiceren we elke week een interview.
Deze week spraken we met David Geerts, CEO van de kredietspecialist Hypotheekwinkel.be. We blikten samen vooruit op wat 2025 zal betekenen voor de vastgoedmarkt.
Geïnteresseerd in meer? Lees hieronder de andere interviews uit onze eindejaarsreeks:
- Geldexpert Stefan Willems: “Hoewel de spaarrente in 2025 zal dalen, moeten kredietnemers niet meteen rekenen op goedkopere leningen”
- Fiscaal advocaat Jan Tuerlinckx: “Een nieuwe regering zal lagere belasting voor werknemers compenseren door onder meer buitenlandse bezittingen in het vizier te nemen”
- CEO Finst: “2025 kan topjaar zijn voor bitcoin en andere cryptomunten als Trump zijn beloftes nakomt”
- Hoofdeconoom Nagelmackers: “De Verenigde Staten gaan in 2025 de economische motor van de ontwikkelde wereld blijven”
De vastgoedmarkt heeft door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) enkele moeilijke jaren achter de rug. De monetaire instelling had in een recordtijd de beleidsrente verhoogd van -0,5 naar 4 procent, wat ook de langetermijnrente een boost gaf. Kredietverstrekkers baseren zich daarop om het tarief van een woonlening te bepalen.
Intussen is het tij aan het keren. De ECB heeft dit jaar al vier keer de rente met 25 basispunten verlaagd. De markten rekenenden begin dit jaar al op een versoepeling van het geldbeleid, waardoor de langetermijnrente toen al afzwakte. In het najaar van 2024 was de tienjaarsrente al gezakt van zo’n 3,6 naar ongeveer 2,7 procent. Vandaag schommelt die rond 2,85 procent. “Het was dit jaar opnieuw wat goedkoper om een hypothecair krediet af te sluiten, wat de vastgoedmarkt wat ademruimte gaf”, verduidelijkt Geerts. Dat blijkt ook uit de jongste barometer van Notaris.be. Hoewel de notarissen tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 1,2 procent minder vastgoedverkopen telde in vergelijking met een jaar eerder, is er toch sprake van een herstelbeweging. Tijdens de eerste drie maanden van 2024 waren er nog 7,3 procent minder verkopen in België in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Desalniettemin is de gemiddelde prijs van een huis tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar met 2,1 procent gestegen tot 329.468 euro.
Vervolg herstel vastgoedmarkt in 2025
Geerts verwacht dat de prijzen ook in 2025 gestaag zullen stijgen. “Bij de start van het nieuwe jaar worden in Vlaanderen en Wallonië de registratierechten bij de aankoop van een gezinswoning verlaagd. Dat maakt het voor jonge gezinnen gemakkelijker om een eigen woonst te kopen”, klinkt het. In Vlaanderen dalen de registratierechten bijvoorbeeld van 3 naar 2 procent. Wie een tweede woning koopt, betaalt weliswaar een belasting van 12 procent.
De CEO voegt eraan toe dat dat de versoepeling van de Vlaamse renovatieplicht de vastgoedmarkt toegankelijker maakt voor veel mensen. De Vlaamse regering verwacht niet langer dat alle woningen tegen 2045 een EPC-label A hebben. “Dat is voornamelijk een positieve zaak voor mensen die op zoek zijn naar een eigen woning. Door de strenge eisen werden ze bijna gedwongen om een nieuwbouwwoning te kopen. Zo’n huis of appartement neemt een veel grotere hap uit het budget dan een bestaande woning met een minder gunstige EPC-score”, aldus Geerts. “Ik verwacht wel dat het prijsverschil tussen energiezuinige en energieverslindende woningen verder zal oplopen, maar minder fors dan vandaag.”
Geerts maakt zich bij daarbij niet te veel zorgen over enkele steunmaatregelen die verdwijnen, zoals de rentesubsidie voor wie een energieverslindende woning koopt om die vervolgens te renoveren. “De mensen zijn zich meer en meer bewust van hoe belangrijk het is om een duurzame woning te hebben. Ze gaan daardoor op eigen initiatief hun huis of appartement groener maken”, klinkt het.
Politieke onzekerheid en geopolitieke spanningen kunnen vastgoedmarkt parten spelen
Voorts wordt er verwacht dat de ECB in 2025 de rente verder zal verlagen, wat eventueel de druk op de langetermijnrente kan verhogen. Dat is geen garantie. Geldexpert Stefan Willems merkte eerder al in een interview met onze site op dat een verdere versoepeling van het Europese geldbeleid niet meteen betekent dat de langetermijnrente mee zakt. Die hangt immers samen met de langetermijnverwachtingen van de markt, en die zijn op dit moment niet al te bijster positief. 2025 brengt dan ook heel wat onzekerheden met zich mee. Wat mogen we bijvoorbeeld verwachten van het beleid van president-elect Donald Trump? Experts sluiten niet uit dat hij met zijn protectionistisch beleid en belastingverlagingen de inflatie opnieuw een boost kan geven, met opnieuw hogere rentes als resultaat. In Europa heb je dan weer de politieke crisissen in Duitsland en Frankrijk en de oorlog in Oekraïne. Voorts is er het conflict in Israël. “Mensen staan er niet altijd bij stil, maar al die elementen hebben een impact op de rente, en dus uiteindelijk ook op het prijskaartje van een woonlening”, zegt Geerts.
Toch blijft hij voorzichtig positief. De topman van Hypotheekwinkel verwacht dat de rente voor een woonlening met een looptijd van 25 jaar zal zakken van 3 procent vandaag naar 2,5 procent volgend jaar. “Dat historisch gezien gunstige tarieven”, merkt hij op. “We mogen niet zomaar de vergelijking maken met enkele jaren geleden toen de rentes naar een absoluut dieptepunt waren gezakt. De ECB had op een bepaald moment de rente verlaagd tot -0,5 procent. Dat is iets wat vandaag ondenkbaar is. Het zou de inflatie opnieuw aanwakkeren.”
De feestdagen zijn hier! En daarom willen we onze trouwe lezers verwennen. We maken de (nieuwe) betalende bijdrages op onze site tijdelijk gratis. Op die manier kan je meteen ook kennismaken met ons premium-aanbod. Wil je na de eindejaarsperiode blijven genieten van ons premium-aanbod? Sluit dan nu een abonnement af en geniet van een tijdelijke korting
We wensen je alvast een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!