In Brussel is het nog niet gelukt om Franstaligen en Nederlandstaligen samen aan de tafel te laten zitten. De PS geeft aan dat de inhoudelijke nota van Nederlandstalig formateur Elke Van den Brandt (Groen) onaanvaardbaar is. De partij is verbolgen over de N-VA en stapt uit de onderhandelingen.
Key takeaways
- De Brusselse PS stapt uit de regeringsonderhandelingen, na onvrede over de N-VA.
- De PS ontkent iets tegen N-VA te hebben, maar is niet akkoord over de inhoud van de nota.
- Toch blijft de PS vragende partij om met cd&v in plaats van N-VA samen te werken.
Wat vooraf ging: Vier Nederlandstalige partijen, Groen, Vooruit, N-VA en Open Vld, bereikten een meerderheid. Langs Franstalige kant is er een meerderheid met MR, PS en Les Engagés. De beide groepen moeten nu een regering vormen.
- Om N-VA aan boord te krijgen, ontwierp Van den Brandt een tekst waarin onder meer de fusies van de Brusselse gemeenten, de politiezones en het OCMW in stonden. Volgens Van den Brandt vormt de nota “geen eisenpakket voor de onderhandelingen”. Toch was de inhoud genoeg voor de PS om verdere gesprekken te weigeren. De vraag of dat kwam door de aanwezigheid van N-VA werd luidop gesteld.
Spuugsel
In het nieuws: De PS stapt uit de gesprekken om een Brusselse regering te vormen.
- “De voorwaarden zijn niet langer vervuld om deel te nemen aan de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering”, geeft de Brusselse PS aan. Martin Casier, fractieleider van de PS in het parlement van de Franse Gemeenschap, zegt waar het op staat: “Daarom verlaten wij de onderhandelingstafel”.
- De PS nam die beslissing op het partijbureau maandagmiddag. “Onze beslissing kan moeilijk komen als een verrassing”, aldus Casier. De plannen om de Brusselse gemeenten te fuseren gingen te ver voor de PS. David Leisterh (MR), de formateur langs Franstalige kant, had donderdag beloofd te bemiddelen. “Sindsdien hebben we nog niets van hem gehoord”, vervolgt Casier. “Wij wachten op het initiatief van de formateur”. Met andere woorden: mits toegevingen wil de PS weer aan tafel komen.
- Ook uitspraken van Theo Francken (N-VA) zetten kwaad bloed. “Veel Brusselse kiezers zitten mentaal nog in hun thuisland of doen al te vaak wat de imam zegt”, had Francken beweerd in De Afspraak. De leider van de PS in Brussel, Ahmed Laaouej, haalde daarop uit naar Francken: “Dit spuugsel in het gezicht van duizenden Brusselaars brengt in herinnering wat de aard is van deze separatistische, anti-Franstalige partij die vergeven is van racistische ideeën. David Leisterh en Elke Van den Brandt, is dit uw partner? Niet de onze!”
Eerder genoteerd : Brussels parlementslid Martin Casier (PS) zet de puntjes op de i.
- Nee, de PS stelt geen veto tegenover de N-VA, laat Casier verstaan in De Ochtend op Radio 1. Hij hekelt eerder de inhoud van de nota: “In die supernota komt de hele communautaire discussie weer naar boven, een discussie die vanuit N-VA komt. “Wij vreesden al dat men met de N-VA aan tafel die communautaire discussie weer naar boven zou halen”, vervolgt hij. “Die discussie moet gebeuren op het federale niveau. Voor de rest moeten wij in Brussel een economisch, sociaal en mobiliteitsbeleid voeren”.
- Andere Brusselse PS’ers stellen zich eveneens vragen bij de tekst. Federaal parlementslid Ridouane Chahid (PS) noemde het “een nota op maat van de N-VA”. Casier sluit zich aan bij zijn collega. Nochtans zijn alle andere Nederlandstalige partijen ook voor fusies te vinden, en niet alleen de N-VA.
De PS wil toch cd&v
De vraag: Is alles toch een principiële kwestie?
- Hoewel Casier dus ontkent dat de PS per definitie niet met N-VA wil samenwerken, stuurt hij wel aan op een andere coalitie. De PS zou N-VA graag vervangen door cd&v. De Brusselse cd&v is vanaf het begin van de onderhandelingen al tegen regeringsdeelname, omdat het als kleinste partij geen post in de regering zou krijgen. Open Vld nam wel genoegen met de post van regeringscommissaris, die buiten de regering valt.
- Casier ziet een oplossing: cd&v krijgt toch een minister of een staatssecretaris en Open Vld behoudt zijn regeringscommissaris. Dat plan is vrij bizar, gezien Open Vld twee zetels haalde en cd&v slechts één.
- Van den Brandt gaf al eerder aan dat ze die optie onwerkbaar acht. “Na 5 maanden trekken en sleuren is dit de enige mogelijke werkbare coalitie aan Nederlandstalige kant. Iedereen moet over zijn eigen schaduw stappen”, stelde ze.
- Het belet andere leden van de PS in Brussel niet om stevig te protesteren. Brussels burgemeester Philippe Close (PS), die in principe niets met de regeringsvorming te maken heeft, leek op te roepen tot protest tegen N-VA. “In Gent manifesteert Groen om te voorkomen dat N-VA in de meerderheid zit, in Brussel betrekt ze de partij bij de onderhandelingen”, schreef hij op X.