KU Leuven bereikt doel CO2-neutraliteit met biomassacentrale


Key takeaways

  • De KU Leuven wil tegen 2035 koolstofneutraal zijn dankzij een biomassacentrale die de campus van warmte en elektriciteit zal voorzien.
  • Het investeringsplan van de universiteit van 100 miljoen euro over 20 jaar heeft als doel het warmteverbruik met minstens 60 procent te verminderen ten opzichte van 2009, wat moet leiden tot CO2-neutraliteit in de gebouwen.
  • Het project voor de biomassacentrale past in het BW 2030-initiatief van Waals-Brabant, dat regionale duurzame ontwikkeling stimuleert en hulpbronnen aan het einde van hun levensduur benut.

De inzet van de KU Leuvenvoor duurzaamheid

De KU Leuven streeft naar koolstofneutraliteit tegen 2035, met een sterke focus op de campus van Louvain-la-Neuve. Om dit doel te bereiken heeft de universiteit een overeenkomst gesloten met GBES (Green Building Education Services) voor de bouw en exploitatie van een biomassacentrale. Deze centrale zal warmte en elektriciteit leveren en tegen de winter van 2027 in bijna 100 procent van de energiebehoeften van de campus voorzien.

Deze beslissing weerspiegelt de jarenlange inzet van de KU Leuven voor duurzaamheid. De universiteit is opgericht als een voetgangerslaboratorium met innovatieve infrastructuur en is sinds haar oprichting eigenaar van haar verwarmings- en elektriciteitsnetwerken. Een investeringsplan van 100 miljoen euro dat zich uitstrekt over 20 jaar heeft als doel het warmteverbruik met ten minste 60 procent te verminderen ten opzichte van 2009, wat uiteindelijk moet leiden tot CO2-neutraliteit van de gebouwen in 2035.

Het biomassa energiecentrale project

Biomassa werd gekozen vanwege de betrouwbaarheid, kostenstabiliteit en het vermogen om te voldoen aan de aanzienlijke energiebehoefte van de universiteit (40 GWh warmte en 26 GWh elektriciteit per jaar). Overtollige warmte wordt verkocht aan bedrijven in het wetenschapspark van Louvain-la-Neuve en het industriepark “La Sablière”, terwijl overtollige elektriciteit aan het net wordt geleverd. Dit project past in het BW 2030-initiatief van Waals-Brabant, dat regionale duurzame ontwikkeling stimuleert.

GBES, een joint venture tussen Idex en Veolia, won de openbare aanbesteding voor dit project. Het bedrijf voldeed aan de strenge eisen van KU Leuven: het leveren van groene energie uit lokaal biomassa-afval (55.000 ton per jaar), het minimaliseren van de milieu-impact door strenge emissienormen en voortdurende controle, en het bevorderen van een circulaire economie door het gebruik van hulpbronnen aan het einde van hun levensduur.

BW speelt sleutelrol in duurzame energiecentrale 

BW speelt een sleutelrol door het land voor de energiecentrale beschikbaar te stellen en 5 procent van de financiering bij te dragen. De centrale zal voornamelijk gebruik maken van hout dat wordt teruggewonnen in de 17 recyclingcentra van BW (15.000 ton per jaar), waardoor de transportkosten worden verlaagd en duurzaam afvalbeheer wordt bevorderd.

De locatie in Mont Saint-Guibert werd gekozen vanwege de nabijheid van de campus, het recyclingcentrum en de bestaande infrastructuur die het transport vergemakkelijkt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.