Shell bouwt grootste batterij van Europa in Engeland

Het Brits-Nederlandse concern Shell wil in het westen van Engeland een batterij-complex bouwen waar 100 megawatt aan elektriciteit zou kunnen worden opgeslagen. De installatie zal volgens het concern de zwaarste batterij van Europa worden.

Het initiatief zal Groot-Brittannië ook helpen om zijn positie als grootste Europese producent van windkracht te behouden.

China

De batterij zal worden ingeplant op het grondgebied van de gemeente Minety in het county Wiltshire. De installatie bestaat uit twee cellen met een capaciteit van 50 megawatt. Bedoeling is om de opgeslagen elektriciteit te verkopen wanneer op de markt de vraag en de prijs tot een piek zijn gestegen.

‘Dergelijke projecten zijn noodzakelijk om in Groot-Brittannië vraag en aanbod van energie in evenwicht te houden op een ogenblik dat het aandeel van wind en zon in de productie van elektriciteit verder zijn opgelopen,’ zegt David Wells, vice-president Shell Energy Europe. ‘Batterijen bieden een uitgelezen mogelijkheid om een evenwichtige elektriciteitsmarkt uit te bouwen.’

De batterij zal worden gebouwd door de Chinese groepen CNIC Corporation en Huaneng. Shell benadrukt echter dat deze partijen na de oplevering van de batterijen geen enkel belang in de dagelijkse operaties van het complex zullen hebben.

De batterij zal voldoende energie kunnen leveren om tienduizend woningen gedurende een volledige dag van elektriciteit te voorzien. De Britse energieregulator Ofgem zegt dat een gemiddeld gezin tijdens een etmaal ongeveer 10 kilowatt elektriciteit verbruikt.

Limejump

Batterijen kunnen in de duurzame energiesector een belangrijke plaats verwerven. Nieuwe energiebronnen zoals wind en zon produceren immers niet op elk moment evenveel elektriciteit. Dat zou voor leveringsproblemen kunnen zorgen, tenzij de overschotten van piekproducties voor later gebruik kunnen worden opgeslagen. Daarvoor zijn batterijen uitermate geschikt.

Verwacht wordt dat het project tegen eind dit jaar zal kunnen worden opgeleverd. De uitbating zal gebeuren door het Britse bedrijf Limejump, gespecialiseerd in netbeheer en vorig jaar door Shell overgenomen. Limejump beheert het grootste netwerk van batterijen in Groot-Brittannië.

Het hele project kadert in de toekomststrategie van Shell, dat zich meer op duurzame technologieën wil toeleggen. Dat bleek ook al uit de recente overnames door Shell van de Duitse batterijspecialist Sonnen, de Britse elektriciteitsonderneming First Utility en New Motion, aanbieder van oplaadpunten voor elektrische wagens.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.