Polen overtreft Verenigd Koninkrijk met 420 ton aan goudreserves


Key takeaways

  • Polen heeft zijn goudreserves aanzienlijk uitgebreid tot meer dan 420 ton.
  • Het land wil het aandeel van goud in de totale deviezenreserves verhogen tot 20 procent.
  • Goud wordt gezien als een vitale bescherming tegen financiële crises en een symbool van financiële stabiliteit.

De Poolse centrale bank heeft zijn goudreserves aanzienlijk uitgebreid. Ze bedragen nu meer dan 420 ton en overtreffen daarmee de goudreserves van Groot-Brittannië. Deze strategische zet plaatst Polen bij de grootste goudreservehouders ter wereld en weerspiegelt de toewijding aan economische stabiliteit en financiële veerkracht.

Goudreserves vergroten

De Nationale Bank van Polen (NBP) streeft ernaar het aandeel van goud in de totale deviezenreserves te verhogen naar 20 procent, in lijn met de praktijken van grote wereldeconomieën. Momenteel omvat goud ongeveer 15 procent van de Poolse reserves, wat aantoont dat er vooruitgang is geboekt in de richting van dit doel. In de afgelopen vijf maanden heeft Polen actief nog eens 39 ton goud verworven, waarmee het een proactieve aanpak benadrukt om zijn economie te beschermen tegen mogelijke wereldwijde financiële onzekerheden.

Goud als bescherming tegen financiële crises

Gouverneur Adam Glapiński verdedigt goud als een vitale hedge tegen financiële crises en benadrukt de inherente waarde ervan, zelfs tijdens systemische instortingen in het wereldwijde financiële netwerk, waar digitale activa kunnen haperen. Hij benadrukt dat goud immuun is voor kredietrisico’s en devaluatie door monetair beleid, waardoor het een robuust en duurzaam actief is.

Historische betekenis van goud

Polen’s nadruk op goud is ook sterk beïnvloed door historische ervaringen. De herinneringen aan de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Sovjetheerschappij benadrukken het belang van tastbare, veilige activa. Goud wordt niet alleen beschouwd als een symbool van financiële stabiliteit, maar ook als een bescherming voor de toekomstige generaties. Dit gevoel vindt weerklank bij veel Polen, die goud zien als een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven om te overleven en veiligheid te bieden.

Polen zetten zich in voor financiële veerkracht

Polen toont zich voorbereid op mogelijke wereldwijde financiële uitdagingen door prioriteit te geven aan de goudaccumulatie, terwijl het tegelijkertijd zijn inzet voor het versterken van de nationale economische veerkracht onderstreept. Deze prestatie onderstreept de toewijding van het land aan financiële onafhankelijkheid en stabiliteit op de lange termijn.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.