Macron en koning Mohammed VI van Marokko kondigen 10 miljard euro aan handelsovereenkomsten aan


Key takeaways

  • De overeenkomsten tussen Frankrijk en Marokko bedragen in totaal tien miljard euro.
  • Alstom gaat tot 18 hogesnelheidstreinwagons leveren aan Marokko, Engie heeft een overeenkomst voor hernieuwbare energie met potentiële investeringen die kunnen oplopen tot 3,5 miljard euro, en TotalEnergies gaat de productie van “groene waterstof” in het land ontwikkelen.
  • Het diplomatieke bezoek volgt op jaren van spanningen tussen Frankrijk en Marokko over kwesties als de Westelijke Sahara en de banden van Frankrijk met Algerije.

Tijdens een driedaags bezoek om de gespannen relaties te herstellen, kondigden de Franse president Emmanuel Macron en Koning Mohammed VI van Marokko overeenkomsten aan voor een totaalbedrag van “maximaal tien miljard euro”. De overeenkomsten, die maandag in aanwezigheid van beide leiders werden ondertekend, omvatten gebieden zoals energie en infrastructuur, en dinsdag worden er nog meer verwacht.

Macrons reis, die eind september begon met een uitnodiging van de koning, volgt op jaren van spanningen tussen de twee naties. De president werd vergezeld door een delegatie van Franse ministers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, waarbij Franse en Marokkaanse vlaggen prominent door de stad hingen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau, minister van Economische Zaken Antoine Armand en minister van Cultuur Rachida Dati, die van Marokkaanse afkomst is, maakten deel uit van de presidentiële entourage.

Keuzeovereenkomsten

Hoewel specifieke contractdetails niet bekend zijn gemaakt, omvatten de belangrijkste overeenkomsten de levering door Alstom van maximaal 18 hogesnelheidstreinwagons voor Marokko. Engie en het Marokkaanse Fosfaatagentschap hebben een overeenkomst afgesloten voor duurzame energie, met mogelijke investeringen die kunnen oplopen tot 3,5 miljard euro. Daarnaast heeft TotalEnergies een overeenkomst gesloten met Marokko voor de ontwikkeling van de productie van “groene waterstof”.

Achtergrond van diplomatieke uitdagingen

Dit bezoek volgt op jaren van diplomatieke uitdagingen tussen Parijs en Rabat, die voortkomen uit kwesties zoals Frankrijks standpunt over de Westelijke Sahara en Macrons streven naar nauwere banden met Algerije. De Westelijke Sahara, die vroeger onder Spaans bestuur stond, wordt grotendeels gecontroleerd door Marokko, maar wordt opgeëist door het Polisario Front, dat wordt gesteund door Algerije. Dit conflict duurt al tientallen jaren en de Verenigde Naties erkennen het gebied als “niet-zelfbesturend”.

Bovendien ontstonden gespannen relaties nadat Frankrijk het aantal visa voor Marokkanen halveerde in 2021. Macron verminderde echter de spanningen in juli door te verklaren dat Marokko’s autonomieplan voor de Westelijke Sahara de “enige basis” was voor het oplossen van het conflict, een standpunt dat werd verwelkomd door Rabat. Deze diplomatieke verschuiving van Frankrijk kwam nadat de Verenigde Staten Marokko’s annexatie van de Westelijke Sahara hadden erkend in ruil voor het normaliseren van de banden met Israël in 2020.

Macrons inspanningen om de relatie met Algerije te verbeteren

Macrons recente pogingen om de betrekkingen met Algerije te verbeteren lijken te zijn vastgelopen. Een voorziene staatsbezoek van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune aan Parijs werd meerdere keren uitgesteld en uiteindelijk eerder deze maand door Algiers afgelast. Nadat Macron het autonomieplan van Marokko had goedgekeurd, heeft Algerije zijn ambassadeur uit Parijs teruggetrokken en nog geen vervanger benoemd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.