Marokkaanse koning Mohammed VI: ‘Geen maagden in het paradijs’

De Marokkaanse koning Mohammed VI hield vorige week een opgemerkte speech tegen de terreur en het islamisme in Europa.

Hij deed dat ter gelegenheid van de Marokkaanse onafhankelijkheid en zijn verjaardag. De volledige vertaalde tekst van zijn toespraak verscheen onlangs op de site van het Middle East Media Research Institute (MEMRI).

“Een priester doden is tegen onze religie. Een priester doden in zijn kerk is onvergeeflijk krankzinnig. Zij die zich uit naam van islam inlaten met terrorisme, zijn geen moslims,” aldus de koning, refererend naar de slachting van een katholieke priester in Frankrijk eerder deze zomer.

Hij vroeg de Marokkanen die in het buitenland wonen ook in deze moeilijke tijden van toenemende islamofobie en racisme vast te houden aan hun geloof en cultuur.

Geen maagden voor jihadi’s

Voor het eerst bracht de vorst ook de kwestie van de jihad onder de aandacht. Zelfmoordterroristen zijn niet noodzakelijk religieus gedreven, maar de belofte van het paradijs is dikwijls een belangrijk motief.

Omdat moslims die zichzelf opblazen de status van martelaar krijgen zouden ze – anders dan gewone moslims – rechtstreeks naar het paradijs gaan. Daar wacht hen – volgens bepaalde interpretaties van de Koran – de hemelse beloning van 72 maagden.

In de bagage van Mohammed Atta, een van de terroristen die in 2001 een vliegtuig in de WTC-torens in Manhattan vloog, werd een briefje teruggevonden met de tekst: ‘Je zult het paradijs binnengaan. Je zult beginnen aan het gelukkigste eeuwigdurende leven’.)

Wanneer ging jihad ooit over het doden van onschuldigen?

De koning verwijt terreurorganisatie IS misbruik te maken van het gebrek aan kennis van de islam en de Arabische taal, vooral onder jonge moslims in Europa.

‘Geleid door onwetendheid geloven ze dat wat ze doen de jihad vormt. Wanneer ging jihad ooit over het doden van onschuldigen?’ […] Kan iemand die bij zijn verstand is geloven dat de beloning voor jihad een aantal maagden in het Paradijs is? Is het denkbaar dat wie naar muziek luistert door de aarde zal worden opgeslokt?

En er zijn nog meer leugens. De terroristen en extremisten gebruiken alle mogelijke listen om jongeren te overtuigen zich bij hen aan te sluiten en samenlevingen te treffen die waarden als vrijheid, openheid en tolerantie verdedigen.  We worden alle geviseerd. Al wie gelooft wat ik heb gezegd is een doelwit voor terrorisme.’

Koning Mohammed VI wordt vanwege zijn voorliefde voor snelle auto’s ook wel M6 genoemd. Hij is in Europa zeer populair onder jongeren. Dat bleek in maart nog bij een bezoek aan Amsterdam.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20