Landen in Centraal-Azië winnen aan belang is zoektocht naar zeldzame aardmetalen


Key takeaways

  • Centraal-Aziatische landen, waaronder Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan, worden belangrijke spelers op de wereldmarkt voor zeldzame aardmetalen.
  • China domineert momenteel de markt voor zeldzame aardmetalen met 34 procent van de wereldwijde reserves en 70 procent van de mijnbouwactiviteiten in 2022.
  • Westerse mogendheden ondervinden concurrentie van China en Rusland bij het verwerven van contracten voor zeldzame aardmetalen in Centraal-Azië. Die landen zijn interessant omdat ze overvloedige reserves en politieke stabiliteit bieden.

Landen in Centraal-Azië, waaronder Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan, worden snel belangrijke spelers op de wereldmarkt voor zeldzame aardmetalen. Deze landen beschikken over overvloedige reserves van deze kritieke materialen, in combinatie met politieke stabiliteit en een proactieve benadering van de ontwikkeling van hulpbronnen. Deze combinatie heeft de aandacht getrokken van Westerse mogendheden, China en Rusland, die allemaal op zoek zijn naar betrouwbare toegang tot zeldzame aardmetalen.

De stijgende vraag naar zeldzame aardmetalen komt voort uit de dringende noodzaak om over te schakelen op schone energiebronnen. Zonnepanelen, windturbines, lithium-ionbatterijen en elektrische voertuigen zijn allemaal sterk afhankelijk van deze metalen. De wereldwijde productiecapaciteit voor zeldzame aardmetalen blijft echter relatief beperkt vergeleken met deze groeiende vraag.

De dominantie van China

China domineert momenteel de markt voor zeldzame aardmetalen. Het land controleert ongeveer 34 procent van de wereldwijde reserves en is goed voor 70 procent van de mijnbouwactiviteiten in 2022. Beijing heeft wereldwijd op strategische wijze zeldzame aardmetalenreserves en -contracten verworven en heeft daarmee een bijna-monopolie op de wereldwijde toeleveringsketens.

China’s dominantie wordt toegeschreven aan tientallen jaren van overheidsinvesteringen, exportcontroles, betaalbare arbeid en milieurichtlijnen. Deze afhankelijkheid van de Chinese export vormt een aanzienlijk geopolitiek risico, waardoor het voor andere landen van cruciaal belang is om alternatieve bronnen voor deze essentiële materialen te vinden.

De Verenigde Staten hebben geprobeerd met China te concurreren in Latijns-Amerika, maar met beperkt succes in de “lithiumdriehoek” Argentinië, Chili en Bolivia. Afrika beschikt over aanzienlijke reserves van zeldzame aardmetalen, maar politieke instabiliteit en corruptie schrikken potentiële investeerders af. Daarom is Centraal-Azië in opkomst. Daarom is Centraal-Azië een nieuw strijdtoneel geworden voor het verkrijgen van contracten voor zeldzame aardmetalen.

Kansen in Centraal-Azië

Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan zijn rijk aan waardevolle zeldzame aardmetalen en bieden de politieke en economische omstandigheden waar Westerse mogendheden naar op zoek zijn. Deze Centraal-Aziatische regeringen zijn enthousiast over het benutten van hun minerale rijkdom om inkomsten te genereren en hun economieën te diversifiëren. Kazachstan in het bijzonder verhoogt actief zijn productie van kritieke metalen om zijn positie op de wereldmarkt voor batterijen voor elektrische voertuigen te versterken. Het land heeft al overeenkomsten gesloten met de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, wat mogelijkheden biedt voor samenwerking met de Verenigde Staten.

Westerse machten ondervinden echter concurrentie van China en Rusland, die sterke historische, geografische en culturele banden hebben met Centraal-Azië. Deze voormalige Sovjetrepublieken zijn hun nationale identiteit aan het ontwikkelen, wat mogelijkheden biedt voor strategische invloed. Het gevecht om zeldzame aardmetalen in Centraal-Azië vormt een complex geopolitiek landschap met belangrijke gevolgen voor de wereldwijde energiezekerheid en technologische innovatie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.