IMF voorspelt 3,6 procent economische groei in Sub-Saharaans Afrika


Key takeaways

  • Voorspeld wordt dat de economische groei in Sub-Saharaans Afrika, de verzamelnaam voor de Afrikaanse landen die ten zuiden van de Sahara liggen, in 2024 op 3,6 procent zal uitkomen? Dat is een evenaring van de groei in 2023.
  • Beleidsmakers worden aangespoord om beleid te implementeren dat is afgestemd op de ernst van macro-economische onevenwichtigheden, rekening houdend met politieke beperkingen.
  • Landen moeten zich richten op het ontwerpen van sociaal aanvaardbare hervormingen die effectieve communicatiestrategieën omvatten en kwetsbare bevolkingsgroepen beschermen.

Volgens de meest recente Regional Economic Outlook for Sub-Saharan Africa van het IMF zal de economische groei in Sub-Saharaans Afrika in 2024 onveranderd blijven op 3,6 procent, met een lichte stijging naar 4,2 procent in 2025. Deze vooruitzichten benadrukken de uitdagingen waarmee landen in de regio worden geconfronteerd, omdat ze te kampen hebben met macro-economische onevenwichtigheden, beperkte financieringsmogelijkheden en toenemende sociale druk, waardoor beleidsmakers gedwongen worden moeilijke beslissingen te nemen over hervormingen.

Uitdagingen voor landen in Sub-Saharaans Afrika

De landen in Sub-Saharaans Afrika hebben te maken met een complex economisch landschap dat wordt gekenmerkt door zowel vooruitgang als aanhoudende kwetsbaarheden. Veel van deze landen hebben een van de snelste groeicijfers ter wereld, maar de landen die sterk afhankelijk zijn van grondstoffen, met name olie-exporterende landen, blijven kampen met een tragere groei. Hoewel de inflatie afneemt, blijft ze in ongeveer een derde van de landen boven de 10 procent. De staatsschuld is gestabiliseerd op een hoog niveau, waarbij de toenemende schuldendienstverplichtingen concurreren met fondsen die zijn toegewezen aan ontwikkelingsuitgaven.

Internationale steun

Ondanks enkele verbeteringen in de macro-economische onevenwichtigheden hebben de groeipercentages niet het niveau bereikt dat voldoende is om de armoede aanzienlijk te verlichten of de ontwikkelingsuitdagingen van de regio aan te pakken. Het rapport gaat in op cruciale kwesties waarmee de regio wordt geconfronteerd: de dringende behoefte aan het creëren van banen, de groeiende economische kloof tussen landen met en zonder natuurlijke hulpbronnen en het positieve effect van het streven naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Nood aan begrotingshervormingen 

Beleidsmakers worden aangespoord om prioriteit te geven aan specifieke acties binnen deze context. Ze moeten een beleid voeren dat is afgestemd op de ernst van de macro-economische onevenwichtigheden en tegelijkertijd rekening houden met politieke beperkingen die het tempo van de hervormingen kunnen beïnvloeden.

Landen die te kampen hebben met grote onevenwichtigheden hebben wellicht meer substantiële en onmiddellijke begrotingshervormingen nodig vanwege de krappe financieringsvoorwaarden. Deze landen hebben vaak meer behoefte aan financiële steun van de internationale gemeenschap. Omgekeerd zouden landen met lagere onevenwichtigheden kunnen overwegen het monetaire beleid te versoepelen in de richting van een neutrale zone, terwijl ze de fiscale en externe reserves geleidelijk weer opbouwen.

Focus op sociaal aanvaardbare hervormingen in Sub-Saharaans Afrika

Cruciaal is dat beleidsmakers zich richten op het ontwerpen van sociaal aanvaardbare hervormingen met effectieve communicatiestrategieën, overleg en maatregelen om kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen. Voortdurende inspanningen zijn essentieel voor de landen in Sub-Saharaans Afrika om de huidige uitdagingen te overwinnen en meer duurzame en inclusieve groei te bereiken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.