Beleggers vluchten naar goud nu Amerikaanse verkiezingen dichterbij komen


Key takeaways

  • Beleggers zoeken hun toevlucht in goud vanwege zorgen over inflatie en mogelijk populistisch beleid.
  • De goudprijs bereikte intussen een recordhoogte.
  • De stijging sluit aan bij andere populaire beleggingsstrategieën voorafgaand aan de verkiezingen van 5 november, zoals het afstoten van obligaties en het verwerven van aandelen in AI-bedrijven.

Beleggers zoeken steeds vaker hun toevlucht tot goud nu de Amerikaanse verkiezingen naderen. Strategen bij Bank of America Corp., onder leiding van Michael Hartnett, schrijven deze trend toe aan zorgen over inflatie en mogelijk populistisch beleid.

Goud bereikte woensdag een recordhoogte en beleggingen in goudfondsen beleefden hun grootste wekelijkse instroom sinds juli 2020. Deze stijging komt overeen met andere populaire beleggingsstrategieën voorafgaand aan de verkiezingen van 5 november, zoals het afstoten van obligaties en het verwerven van aandelen in AI-bedrijven. De rente op Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties overschreed onlangs 4,2 procent, het hoogste punt sinds juli, terwijl de aandelenkoers van Nvidia, een toonaangevend Amerikaans chipbedrijf, een recordhoogte bereikte.

Beperken risico’s indien Trump wint

De voorkeur voor goud weerspiegelt een bredere beleggersstrategie gericht op het beperken van potentiële risico’s indien Donald Trump de verkiezingen wint. Een stijging van de Amerikaanse dollar ondersteunt dit verhaal verder, omdat beleggers verwachten dat een Republikeinse overwinning zou kunnen leiden tot hogere inflatie, een groeiend begrotingstekort en hernieuwde handelsspanningen met China.

Teleurstellende werkgelegenheidscijfers kunnen interesse in obligaties aanwakkeren

Strategen van Bank of America waarschuwen echter dat teleurstellende werkgelegenheidscijfers die wijzen op een naderende recessie, het vertrouwen van beleggers kunnen ondermijnen. Dit zou kunnen leiden tot een verschuiving van aandelen terug naar obligaties. Daarnaast kan de verwachte invloed van de presidentsverkiezingen op de inflatie de Federal Reserve beïnvloeden om haar standpunt te heroverwegen en te kiezen voor renteverhogingen in plaats van renteverlagingen.

De race tussen Trump en Kamala Harris blijft volgens opiniepeilingen in belangrijke staten spannend, terwijl de gokkansen momenteel in het voordeel van de Republikeinse kandidaat zijn.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.