Turkse dronefabrikant Baykar breidt eigen productie van onderdelen uit bij wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketen


Key takeaways

  • Baykar investeert de komende vijf jaar 280 miljoen euro om zelf straalmotoren te ontwikkelen.
  • Het bedrijf wil minder afhankelijk worden van externe leveranciers en meer zelfvoorzienend worden.
  • Baykar is van plan turboprop- en turbofanmotoren te ontwikkelen voor zijn drones, waaronder de Akinci- en Kizilelma-modellen.

Baykar, een Turkse fabrikant van drones, breidt zijn eigen productie van onderdelen strategisch uit om de aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketen binnen de wereldwijde industrie te beperken. Dit initiatief omvat een aanzienlijke investering van 280 miljoen euro in de komende vijf jaar voor de ontwikkeling van straalmotoren.

Baykar drones hebben internationale erkenning gekregen voor hun effectiviteit in conflicten zoals in Oekraïne, Azerbeidzjan en Noord-Afrika. De TB2- en Akinci-modellen van het bedrijf worden geëxporteerd naar 35 landen, waarmee Baykar wereldwijd een toonaangevende exporteur van drones is geworden. CEO Haluk Bayraktar benadrukte het belang van verticale integratie, met name gericht op de productie van motoren als cruciaal element in het bereiken van zelfvoorziening.

Baykars uitbreidingsplannen

Deze ontwikkelingsstrategie omvat een aanpak in twee fasen. In eerste instantie zal Baykar een turbopropmotor ontwikkelen voor zijn Akinci-drone, gevolgd door een turbofanmotor voor de Kizilelma, een onbemand gevechtsvliegtuig, dat momenteel getest wordt. Zowel de Akinci als de Kizilelma zijn momenteel afhankelijk van in Oekraïne gebouwde motoren. Daarnaast is Baykar onlangs een samenwerking aangegaan met het Oekraïense Ivchenko-Progress om samen een turbofanmotor te ontwikkelen.

Toekomstverwachting

Als we naar de toekomst kijken, ziet Baykar autonome, luchtgevechtsdrones de traditionele gevechtsvliegtuigen vervangen. CEO Bayraktar gelooft dat er in de komende vier decennia wereldwijd een verschuiving zal plaatsvinden naar deze kleinere, risicotolerante drones, die mogelijk het huidige aantal gevechtsvliegtuigen met een aanzienlijke marge zullen overtreffen.

Meer productie

Baykar breidt ook actief zijn productiemogelijkheden uit. Het bedrijf verwacht een Oekraïense fabriek te voltooien tegen augustus 2025, met een focus op de productie van TB2 of de zwaardere variant, TB3. Terwijl de bestaande capaciteit voor de productielijnen TB2 en Akinci behouden blijft, zal Baykar de komende jaren prioriteit geven aan investeringen in de uitbreiding van de productielijnen TB3 en Kizilelma. De serieproductie van de Kizilelma zal naar verwachting volgend jaar beginnen, met een eerste batch van 10 eenheden.

Financieel succes

Het financiële succes van Baykar weerspiegelt de groeiende internationale aanwezigheid. Vorig jaar rapporteerde het bedrijf een omzet van 1,86 miljard euro, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 1,3 miljard euro het jaar daarvoor. 90 procent van de inkomsten van Baykar is afkomstig van buitenlandse markten. Het bedrijf is momenteel goed voor ongeveer een derde van de totale Turkse export van defensie- en luchtvaartproducten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.