Barry Callebaut gaat chocolade in 3D-printen, maakt het vrijdag bekend. De Zwitserse chocoladereus is naar eigen zeggen de eerste producent die dit op grote schaal gaat aanbieden.
Het 3D-printen wordt aangeboden via het wereldwijde decoratiemerk Mona Lisa. Klanten zullen ingewikkelde creaties op die manier snel en in grote volumes kunnen laten produceren, klinkt het. Het printen zelf gebeurt in Nederland, maar wel met Belgische chocolade.
Tegenwoordig kan chocolade al 3D-geprint worden, al is dat een moeizaam proces. Barry Callebaut heeft nu de nodige 3D-technologie in huis om de chocoladeontwerpen snel en in grote volumes te produceren. Het proces laat ook toe om technisch moeilijke ontwerpen te maken. Zo kan voortaan chocolade worden geprint van amper enkele millimeters dikte, wat handmatig quasi onmogelijk is.
Het chocoladebedrijf mikt in eerste instantie op topchefs en hotels, koffie- en restaurantketens in Europa. De eerste klant is de Nederlandse hotelketen Van der Valk. Die laat zijn logo – een toekan – in chocolade printen.