Toenemende antibioticaresistentie bedreigt wereldgezondheid en economie


Key takeaways

  • Bacteriële infecties vormen een groeiende bedreiging door antibioticaresistentie.
  • Overmatig gebruik en misbruik van antibiotica hebben de toename van resistente bacteriën aangewakkerd, met een stijging van 16 procent naar 44 procent tussen 2001 en 2020.
  • Ineffectieve behandelingen voor veelvoorkomende ziekten zoals longontsteking of urineweginfecties verhogen het risico op ernstige complicaties en overlijden.

Bacteriële infecties vormen een steeds grotere bedreiging door de toenemende resistentie tegen antibiotica. Artsen schrijven vaak antibiotica voor om deze infecties te bestrijden, maar hun effectiviteit neemt af. Dit fenomeen doet zich voor wanneer bacteriën evolueren en overlijden. Dit fenomeen doet zich voor wanneer bacteriën evolueren en resistentie ontwikkelen tegen de medicijnen die bedoeld zijn om ze te doden. Hoewel een zekere mate van natuurlijke resistentie bestaat door genetische variaties binnen ziekteverwekkers, hebben menselijke acties dit probleem aanzienlijk versneld.

Het overmatig gebruik en misbruik van antibiotica bij de behandeling van infecties bij mensen, dieren en planten heeft de opkomst van resistente bacteriën aangewakkerd. Gegevens onthullen een sterke toename in resistentiepercentages voor belangrijke antibiotica. Tussen 2001 en 2020 zijn deze percentages gestegen van ongeveer 16 procent naar 44 procent. Dit betekent dat bijna de helft van de infecties niet langer effectief wordt behandeld met algemeen voorgeschreven antibiotica.

De gevolgen van passiviteit

De situatie is vooral zorgwekkend omdat experts voorspellen dat sommige van de meest gebruikte antibiotica, zoals amoxicilline en cefalexine, binnen 15 jaar verouderd kunnen zijn door resistentie. Ineffectieve behandelingen voor veelvoorkomende ziekten zoals longontsteking of urineweginfecties verhogen het risico op ernstige complicaties en overlijden. Antibioticaresistentie draagt direct bij aan naar schatting 1,3 miljoen sterfgevallen per jaar.

Kansen in het aanpakken van resistentie

Naast de gevolgen voor de gezondheid stelt de toenemende antibioticaresistentie investeerders voor grote uitdagingen. Bedrijven die dit probleem niet aanpakken, kunnen reputatieschade oplopen. Er zijn echter ook kansen op dit gebied. De ontwikkeling van nieuwe antibiotica en alternatieve behandelingsmethoden biedt groeipotentieel voor beleggingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.