Nigeria laat beschuldigingen van witwassen vallen tegen voormalig Binance-bestuurder


Key takeaways

  • De aanklacht voor het witwassen van geld tegen Tigran Gambaryan, voormalig hoofd naleving financiële criminaliteit bij Binance, is ingetrokken in Nigeria.
  • Gambaryan werd in februari samen met zijn bedrijf Binance gearresteerd en werd beschuldigd van het witwassen van 32,9 miljoen euro.
  • Hij zal nu medische behandeling in het buitenland kunnen krijgen vanwege gezondheidsproblemen die verergerd zijn door de omstandigheden in de gevangenis.

Achtergrond van de aanklacht

Een topman op het gebied van cryptocurrency, Tigran Gambaryan, Amerikaans staatsburger en voormalig hoofd compliance financiële criminaliteit bij Binance, heeft de aanklacht van witwassen in Nigeria laten vallen. Door deze beslissing kan Gambaryan zich in het buitenland medisch laten behandelen. Hij werd in februari gearresteerd tijdens een zakenreis naar Nigeria, samen met zijn bedrijf Binance, op beschuldiging van het witwassen van 32,9 miljoen euro, wat door beide partijen ten stelligste werd ontkend.

Nigeriaanse overheid tegen cryptocurrency bedrijven

Nigeria’s Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) deed deze aanklacht als onderdeel van een breder optreden tegen cryptocurrency-bedrijven in het land. De autoriteiten waren bezorgd dat deze platforms werden misbruikt voor het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. De overheid wees Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, aan als een belangrijke oorzaak van de recente economische instabiliteit in Nigeria en beschuldigde Binance van het manipuleren van wisselkoersen en valutaspeculatie. Deze acties zouden hebben geleid tot een aanzienlijke waardedaling van de lokale valuta.

Gambaryans gezondheidsproblemen

Voorafgaand aan zijn arrestatie werd Gambaryan kritisch bekeken vanwege een reeds bestaande rugaandoening die naar verluidt verergerde toen hij opgesloten zat in het Kuje Correctional Centre in Abuja. Zijn familie maakte zich zorgen over zijn gezondheid en beweerde dat de omstandigheden in de gevangenis een hernia verergerden, met mogelijk blijvende schade en mobiliteitsproblemen tot gevolg. Ondanks de pleidooien van zijn familie heeft een rechter van het Hooggerechtshof hem tot twee keer toe borgtocht geweigerd, vanwege het vluchtrisico.

Voortdurende controle voor Binance

Deze weigering volgde op de ontsnapping van Nadeem Anjarwalla, een Brits-Keniaans staatsburger en regionale manager van Binance in Afrika, die samen met Gambaryan was gearresteerd. Na huisarrest vluchtte Anjarwalla weken later het land uit en wordt nog steeds gezocht door de Nigeriaanse autoriteiten.

Verdaging van het proces en intrekking van de aanklacht

Het proces tegen Gambaryan werd vorige week uitgesteld vanwege zijn ziekte. De EFCC kondigde toen woensdag in de rechtszaal aan dat ze de aanklacht wegens het witwassen van geld tegen hem introkken om zijn medische behandeling in het buitenland te vergemakkelijken. De aanklacht van de Federal Inland Revenue Service tegen Binance wegens belastingontduiking zal echter voor de rechtbank worden vervolgd.

Wereldwijde aandacht voor Binance

Binance heeft ook te maken gehad met juridische uitdagingen in de Verenigde Staten. Afgelopen november nam oprichter Changpeng Zhao ontslag te midden van een kritisch onderzoek en in april werd hij veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf voor het toestaan van criminele activiteiten op zijn platform.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.