Internationaal Monetair Fonds waarschuwt voor krimp wereldeconomie door handelsoorlog


Key takeaways

  • Een handelsoorlog tussen grote economieën kan leiden tot een krimp van de wereldeconomie ter grootte van het gezamenlijke bbp van Frankrijk en Duitsland.
  • Honderden miljarden dollars aan invoerrechten vormen een breuk met de wereldhandel van de afgelopen twee decennia, en de torenhoge wereldwijde staatsschuld is een ander belangrijk punt.
  • Het IMF waarschuwt dat landen deze periode van gestage economische groei moeten gebruiken om hun fiscale reserves op te bouwen voor toekomstige crises.

Mondiale economische zorgen

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan een wereldwijde handelsoorlog tussen grote economieën leiden tot een krimp van de wereldeconomie die gelijk is aan de gezamenlijke omvang van het bbp van Frankrijk en Duitsland. Deze waarschuwing komt te midden van de toegenomen bezorgdheid over de mogelijke herverkiezing van Donald Trump, die heeft voorgesteld om een universele belasting of tarief van maximaal 20 procent in te voeren op alle import in de VS. De Europese Unie is al bezig met het formuleren van vergeldingsmaatregelen voor het geval Washington doorgaat met deze nieuwe heffing.

Handelsoorlogrisico’s en IMF-zorgen

De recente uitspraken van Trump, die “tarief” het mooiste woord in het woordenboek noemt, worden serieus genomen door de wereldmarkten en ministers van Financiën. Hoewel Gita Gopinath, plaatsvervangend directeur van het IMF, erkent in een interview met BBC, dat ze de specifieke kenmerken van de handelsplannen van Trump nog niet kunnen beoordelen, benadrukt ze dat “als je een aantal zeer ernstige ontkoppelingen en grootschalig gebruik van tarieven hebt, je zou kunnen eindigen met een verlies van bijna 7 procent van het mondiale bbp”. Ze benadrukt dat dit cijfer een aanzienlijke economische tegenslag betekent, vergelijkbaar met de gecombineerde waarde van de Franse en Duitse economieën.

Mondiale schuld en begrotingsreserves

Gopinath benadrukt verder dat tarieven ter waarde van honderden miljarden dollars een sterk verschil betekenen met het wereldwijde handelslandschap van de afgelopen twee tot drie decennia. Naast de zorgen over de handel richtte de jaarlijkse vergadering van het IMF zich ook op een ander belangrijk onderwerp: de snel stijgende wereldwijde staatsschulden. Gopinath dringt er bij landen op aan om deze periode van gestage economische groei te gebruiken om hun begrotingsreserves aan te vullen, en benadrukt dat “dit niet de laatste crisis zal zijn. Er zullen nog meer schokken komen. Je zult de fiscale ruimte nodig hebben om daarop te reageren. En nu is de tijd om dat te doen.”

Positieve vooruitzichten en succes centrale banken

Ondanks de uitdagingen pleit Gopinath voor positieve vooruitzichten, waarbij ze wijst op de veerkracht van de wereldeconomie na verschillende crises. Ze wijst op een succesvolle zachte landing als reactie op meerdere crises en contrasteert dit met eerdere ervaringen waarbij inflatievermindering leidde tot een aanzienlijke stijging van de werkloosheid. Ze benadrukt dat het huidige scenario veel gunstiger is gebleken dan aanvankelijk werd gevreesd.

Gopinath prijst centrale banken wereldwijd voor het succesvol beteugelen van de inflatie zonder hoge werkloosheid te veroorzaken. Ze benadrukt echter de noodzaak om veerkracht op te bouwen in een fragiel mondiaal landschap.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.