Goudprijzen stijgen door internationale onzekerheden


Key takeaways

  • Goudprijzen bereiken recordhoogtes door escalerende wereldwijde onzekerheden.
  • Beleggers op zoek naar veilige havenactiva ontvluchten volatiele marktomstandigheden, waardoor de spot goudprijs verder stijgt.
  • Het inflatoire beleid van de Amerikaanse presidentskandidaten ondersteunt ook de hogere goudprijzen.

Goud bereikte woensdag recordhoogtes, gedreven door escalerende wereldwijde onzekerheden. Conflicten in het Midden-Oosten en ongerustheid over de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen stimuleren de vraag naar safe-haven activa.

De spot goudprijs klom naar 2.744,80 dollar per ounce op het ogenblik van publicatie van dit artikel en voordat hij kortstondig 2.750,21 dollar overschreed. Deze stijging wordt toegeschreven aan beleggers die hun toevlucht zochten tot veilige activa om volatiele marktomstandigheden te ontvluchten. Het inflatoire beleid van beide presidentskandidaten wordt beschouwd als een factor die de hogere goudprijzen ondersteunt. Hoewel een deel van deze invloed al wordt weerspiegeld in de huidige prijzen, kan verdere steun voor hogere prijzen worden verwacht.

Escalatie van wereldwijde onzekerheden

Het geopolitieke landschap draagt eveneens bij aan het gevoel van onzekerheid, zoals de dood van Hashem Safieddine, de aangewezen opvolger van voormalig Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

Ook de onzekerheden rond de komende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten kunnen de goudprijzen beïnvloeden.

Weerbaarheid goudprijzen

Mede door de recente renteverlaging door de Federal Reserve en speculaties over verdere verlagingen, blijven de goudprijzen stijgen. Analisten van Standard Chartered schreven deze veerkracht toe aan consistente positieve marktstromen, wat suggereert dat beleggers onderliggende waarde zien in goud, ondanks andere economische indicatoren.

Zilver en andere edelmetalen

Hoewel spotzilver een lichte dip kende, bleef het in de buurt van het hoogste punt sinds eind 2012, gesteund door fysieke tekorten, volgens analisten. Platina en palladium boekten ook winst, wat de kracht van de edelmetaalsector verder aantoont te midden van de wereldwijde onzekerheid.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.