ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, ontslaat stagiair over inmenging AI-model


Key takeaways

  • Een stagiair bij ByteDance is ontslagen wegens het verstoren van het trainingsproces van een AI-model.
  • Claims over de omvang van de schade die de stagiair heeft veroorzaakt zijn overdreven en bevatten onnauwkeurigheden, aldus ByteDance.
  • De commerciële kernactiviteiten van het bedrijf zijn niet aangetast en er zijn disciplinaire maatregelen genomen tegen de stagiair.

Een stagiair van ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, werd in augustus ontslagen omdat hij opzettelijk het trainingsproces van een van de AI-modellen van het bedrijf had verstoord. ByteDance heeft uitgelegd dat de stagiair weliswaar de ontwikkeling van het AI-model heeft verstoord, maar dat beweringen over de omvang van de veroorzaakte schade overdreven zijn en onnauwkeurigheden bevatten.

Berichten over het incident doken op in de sociale media in het weekend, wat ByteDance ertoe aanzette om een verklaring uit te geven over de situatie. Ze benadrukten dat de stagiair, die deel uitmaakte van het team voor reclametechnologie, geen ervaring had in het AI Lab van het bedrijf. ByteDance wees ook op discrepanties tussen het social media profiel van de stagiair en bepaalde berichten in de media.

Onderzoek en disciplinaire maatregelen

Het bedrijf benadrukte dat de commerciële kernactiviteiten, waaronder AI-modellen voor grote talen, niet werden beïnvloed door de acties van de stagiair. Ze weerlegden specifiek beweringen dat het incident resulteerde in meer dan 9,2 miljoen euro aan schade door het verstoren van een krachtig AI-trainingssysteem bestaande uit duizenden GPU’s.

Bedrijfsreactie en toekomstplannen

ByteDance heeft bevestigd dat ze disciplinaire maatregelen hebben genomen tegen de stagiair en zowel hun universiteit als relevante brancheorganisaties op de hoogte hebben gesteld van het incident.

ByteDance is toonaangevend op het gebied van sociale media, met populaire platforms als TikTok en Douyin. Het bedrijf staat bekend om zijn geavanceerde algoritmen die de betrokkenheid van gebruikers stimuleren. Zoals veel techgiganten wereldwijd investeert ByteDance aanzienlijk in AI-technologie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.