Wereldwijde verschuiving in staalvraag, China verbruikt in 2024 minder dan de helft van het totaal


Key takeaways

  • Het staalverbruik in China zal naar verwachting voor het eerst in zes jaar dalen tot minder dan de helft van het wereldwijde totaal.
  • Zuid-Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika hebben te maken met een stijgende vraag, wat bijdraagt aan een ander traject dan het dalende verbruik in China.
  • De Indiase staalmarkt is bijzonder robuust, met een verwachte groei van 8 procent in 2024.

Voor het eerst in zes jaar zal het staalverbruik in China in 2024 naar verwachting dalen tot minder dan de helft van het wereldwijde totaal. Deze daling wordt toegeschreven aan een ineenstorting van de vastgoedsector, wat een aanzienlijke impact heeft op de vraag naar staal.

Deze trend duidt op een verschuiving in het mondiale staallandschap. Terwijl China twee decennia lang de belangrijkste drijvende kracht is geweest achter de groei van de wereldwijde vraag naar staal, zijn andere regio’s in opkomst als hot spots. Zuid-Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika hebben te maken met een stijgende vraag, wat bijdraagt aan een ander traject dan het dalende verbruik in China.

Wereldwijde trends in de vraag naar staal

Worldsteel voorspelt dat het Chinese staalverbruik in 2024 voor het vierde achtereenvolgende jaar zijn neerwaartse trend zal voortzetten tot 869 miljoen ton. Daarentegen zal de wereldwijde vraag exclusief China naar verwachting met 1,2 procent stijgen tot 882 miljoen ton. Tegen 2025 zal het aandeel van China in de wereldwijde vraag naar staal naar verwachting verder krimpen.

Deze verschuiving weerspiegelt het einde van China’s langdurige hausse op het gebied van infrastructuur en onroerend goed, waardoor de staalconsumptiepatronen in het land worden geherstructureerd. Bovendien suggereert dit een reden voor de stijging van de Chinese staalexport dit jaar, die het hoogste niveau sinds 2016 heeft bereikt. Deze stijging is te danken aan de groeiende vraag in andere regio’s.

Regionale staalmarktprestaties

De Indiase staalmarkt is bijzonder robuust, met een verwachte groei van 8 procent in 2024 na een stijging van 14 procent in 2023. Het verbruik in het land zal naar verwachting 143 miljoen ton bedragen. Andere opkomende en zich ontwikkelende economieën kennen ook groei, met een verwachte stijging van ongeveer 7 procent voor het tweede achtereenvolgende jaar.

Worldsteel erkent dat China’s recente stimuleringsmaatregelen om de economische groei te herstellen de vraag naar staal in 2025 kunnen beïnvloeden. Deze interventies bieden een potentiële positieve invloed op de prognoses, wat suggereert dat meer overheidssteun voor de reële economie het Chinese staalverbruik zou kunnen stimuleren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.