Inwoners Canarische Eilanden protesteren tegen ongecontroleerd toerisme in aanhoudende huizencrisis


Key takeaways

  • Duizenden mensen protesteerden tegen het ongecontroleerde toerisme op de Canarische Eilanden, vanwege de schadelijke gevolgen voor de lokale gemeenschappen.
  • De protesten eisten een verschuiving naar een meer verantwoordelijk model dat zowel de toeristen als de lokale bevolking ten goede komt en dat de natuurlijke schoonheid van de eilanden voor toekomstige generaties bewaart.
  • De regionale regering van de Canarische Eilanden heeft een wetsvoorstel aangekondigd om kortetermijnverhuur te reguleren, met als doel de huisvestingscrisis aan te pakken die wordt aangewakkerd door de wildgroei aan toeristische accommodaties.

Op zondag braken er protesten uit in verschillende vakantieoorden op de Canarische Eilanden in Spanje. Duizenden mensen uitten hun ongenoegen over het ongecontroleerde toerisme en de schadelijke gevolgen daarvan voor de lokale gemeenschappen.

Demonstraties vonden gelijktijdig plaats op Gran Canaria, Tenerife, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote en El Hierro, verenigd onder de noemer “Canarische Eilanden heeft een grens”. Demonstranten marcheerden en scandeerden slogans zoals “Dit strand is van ons” in populaire toeristische plaatsen zoals Playa de las Americas, waarbij ze zonnende toeristen stoorden.

Frustratie en eisen van bewoners

Bewoners beweren dat de toestroom van miljoenen bezoekers per jaar schaarse natuurlijke hulpbronnen zoals water uitput, het milieu beschadigt en de problemen met de betaalbaarheid van huizen verergert. De Spaanse overheid meldde een deelname van ten minste 8.000 personen aan deze demonstraties.

Statistische gegevens van het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek laten een aanzienlijke toename zien van het aantal toeristen dat tussen januari en september van dit jaar naar de Canarische Eilanden kwam, met een stijging van 10,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Deze stijging komt tegen de achtergrond van een inwoneraantal van 2,2 miljoen vorig jaar.

Reactie van de overheid en voorgestelde wetgeving

De frustratie van de inwoners komt voort uit hun overtuiging dat het toerisme niet langer duurzaam is, waarbij winst op de korte termijn voorrang krijgt op het ecologische en sociale welzijn op de lange termijn. Ze eisen een verschuiving naar een meer verantwoordelijk model dat zowel de toeristen als de lokale bevolking ten goede komt en dat de natuurlijke schoonheid van de eilanden voor toekomstige generaties behoudt.

Dit gevoel weerspiegelt soortgelijke protesten in andere populaire Spaanse toeristische bestemmingen zoals Barcelona, Mallorca en Malaga dit jaar, waar bewoners steeds vaker hun bezorgdheid uiten over de impact van het overtoerisme op hun gemeenschappen.

Als reactie op deze klachten heeft de regionale regering van de Canarische Eilanden een nieuwe wet voorgesteld die naar verwachting dit jaar zal worden aangenomen en die tot doel heeft de verhuur op korte termijn te reguleren. Deze wetgeving probeert de toename van particuliere verhuur te beteugelen door beperkingen op te leggen aan nieuw gebouwde woningen die op de markt voor korte termijn verhuur komen en door buren het recht te geven om bezwaar te maken tegen vergunningen voor dergelijke verhuur.

Regionale uitdagingen en lopende protesten

De maatregel wordt gezien als een cruciale stap in de aanpak van de huisvestingscrisis die wordt aangewakkerd door de wildgroei aan toeristische accommodaties, waardoor veel lokale bewoners geen toegang meer hebben tot betaalbare woonruimte. Dit probleem doet zich ook voor in andere Spaanse steden zoals Valencia, waar protesten om betaalbare woonruimte de urgentie benadrukken van alomvattende oplossingen die het toerisme in balans brengen met de behoeften van de lokale bevolking.

Dit gevoel weerspiegelt soortgelijke protesten in andere populaire Spaanse toeristische bestemmingen zoals Barcelona, Mallorca en Malaga dit jaar, waar bewoners steeds vaker hun bezorgdheid uiten over de impact van overtoerisme op hun gemeenschappen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.