Een op de drie woningen op de Canarische Eilanden wordt gekocht door buitenlanders

Uit cijfers van het Spaanse ministerie van Transport, Mobiliteit en Steden blijkt dat niet-inwoners vorig jaar 75 procent meer woningen op de Canarische Eilanden hebben gekocht in vergelijking met 2021. “Een op de drie verkochte huizen op de Canarische Eilanden wordt momenteel gekocht door buitenlanders”, laten Carl Vorsselmans en Freyke Van Looveren van Nieuwbouw Tenerife, weten in een reactie aan onze redactie.

Waarom is dit belangrijk?

Spaans vastgoed blijft het goed doen bij de buitenlanders. Nu de coronapandemie achter de rug is, grijpen veel mensen hun kans om een woning in het zuiderse land te kopen.

In het nieuws: In totaal werden er vorig jaar 9.067 van woningen op de Canarische Eilanden gekocht door buitenlanders. Dat is een stijging met 75 procent in vergelijking met 2021.

  • In het derde kwartaal van 2022 groeide het aantal vastgoedinkopen door niet-inwoners tot 2.808, tegenover 1.888 geregistreerde aankopen tijdens dezelfde periode van 2021. Dat is een toename met 48,7 procent.
  • Voorts blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie dat de gemiddelde vastgoedprijs op de Canarische Eilanden is gestegen met 7,4 procent.
  • “Wij kunnen de bovenstaande trend bevestigen”, klinkt het bij Vorsselmans en Van Looveren. “Tenerife is zeer hot de laatste tijd.”

Vastgoed in handen van niet-inwoners

Details: Een aanzienlijk deel van de woningen op de Canarische Eilanden is in handen van niet-inwoners.

  • “Een op de drie verkochte huizen op de Canarische Eilanden wordt momenteel gekocht door buitenlanders”, laten de vastgoedmakelaars weten. “Dat cijfer loopt op tot 50 procent in de twee belangrijkste toeristische trekpleisters, namelijk Arona en Adeje. Met pieken van buitenlandse kopers tot 90 procent in Playa de Las Americas, Los Cristianos en Costa Adeje.”
  • “Op het vasteland zien we een gelijkaardige trend, maar iets minder significant dan op Tenerife”, voegen ze er nog aan toe.

Nog een opvallende trend: Terwijl vroeger de kopers voornamelijk bestonden uit Britten, Duitsers, Belgen en Italianen, betreden nu ook meer en meer andere nationaliteiten de Spaanse vastgoedmarkt, zoals Esten, Letten, Polen en Litouwers. Ook deze trend wordt door Vorsselmans en Van Looveren bevestigd.

(as)

Meer