Franse regering verwerpt voorstellen voor linkse belastingverhoging vanwege begrotingstekort


Key takeaways

  • De Franse premier heeft de voorstellen voor linkse belastingverhogingen bekritiseerd als “ondraaglijk” en suggereerde dat ze een negatieve invloed zouden hebben op bedrijven en de koopkracht van consumenten.
  • De regering heeft een begrotingswet voor 2025 voorgesteld met 60 miljard euro aan bezuinigingen en belastingverhogingen, maar de Nationale Assemblee heeft een wijzigingsvoorstel verworpen dat nieuwe belastingen op bedrijfswinsten, financiële transacties en vermogen van huishoudens bevatte.
  • Minister van Begroting Laurent Saint-Martin erkende dat om de kleine pensioenen te verhogen vóór de geplande verhoging in juli, er alternatieve besparingsmaatregelen moeten worden gevonden.

Kritiek op voorstellen belastingverhoging

Michel Barnier, de Franse premier, heeft kritiek geuit op de voorstellen voor belastingverhogingen van linkse oppositiepartijen en noemt ze “ondraaglijk”. Hij stelt dat zulke aanzienlijke verhogingen, geschat op tientallen miljarden euro’s, een negatieve invloed zouden hebben op zowel bedrijven als de koopkracht van consumenten.

Barnier benadrukte dat Frankrijk zijn begrotingstekort moet terugdringen om toegang te houden tot betaalbare rentetarieven. Hij stelde voor om verdere belastingdruk te beperken tot de tijdelijke maatregelen die al zijn ingevoerd voor bepaalde grote bedrijven en mensen met een hoog inkomen. De Franse regering staat onder grote druk om het groeiende begrotingstekort aan te pakken in een tijd van trage economische groei.

Begrotingsvoorstel van de regering

Om het tekort te bestrijden, heeft de regering onlangs een begrotingsvoorstel voor 2025 ingediend met 60 miljard euro aan bezuinigingen en belastingverhogingen, met als doel het tekort terug te brengen van 6,1 procent dit jaar naar 5 procent van de economische productie. Deze ontwerpbegroting wordt momenteel beoordeeld door de Nationale Assemblee en het debat hierover begint maandag.

Afgelopen zaterdag verwierp de financiële commissie van de Tweede Kamer een amendement dat grotendeels was ingediend door de linkse alliantie Nieuw Volksfront. Deze amendementen omvatten nieuwe belastingen op verschillende sectoren, waaronder bedrijfswinsten, financiële transacties en vermogen van huishoudens. De voorgestelde heffingen waren bedoeld om ongeveer 60 miljard euro aan extra inkomsten te genereren uit “superwinsten” van grote bedrijven, vermogende particulieren en kapitaalinkomsten, volgens Eric Coquerel, voorzitter van de financiële commissie van de Nationale Assemblee en lid van de linkse alliantie.

Verwerping van wijzigingspakket

De gewijzigde begrotingswet werd uiteindelijk verworpen door een coalitie van wetgevers die de regering steunen en de extreem-rechtse National Rally. Terwijl de National Rally beweerde succes te hebben geboekt met het veiligstellen van voordelen voor de Franse koopkracht, werden de door extreem links voorgestelde belastingverhogingen door de partij van Le Pen gezien als nadelig voor de begroting.

Barnier gaf aan dat de regering bereid is om manieren te onderzoeken om kleine pensioenen beter te beschermen. Hij suggereerde dat hij artikel 49.3 van de grondwet zou kunnen gebruiken om een stemming in de Nationale Assemblee te omzeilen als de begrotingsonderhandelingen in een impasse raken. Deze tactiek zou echter kunnen leiden tot meer moties van wantrouwen.

Alternatieve besparingsmaatregelen

Minister van Begroting Laurent Saint-Martin erkende dat om de kleine pensioenen te verhogen vóór de geplande verhoging in juli, er alternatieve besparingsmaatregelen moeten worden gevonden. Met betrekking tot voorstellen van sommige wetgevers binnen de partij van Macron om staatsbelangen in bedrijven zoals La Francaise des Jeux SA, Orange SA en Stellantis NV af te stoten, verklaarde Saint-Martin dat hij open staat voor parlementaire discussies en een herziening van de relevantie van deze staatsactiva. Hoewel de verkoop van activa zou kunnen helpen om de Franse staatsschuld te verminderen, zouden hierdoor ook toekomstige dividendinkomsten voor de overheid wegvallen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.