Wetenschappers ontwikkelen plantaardig supplement om bijen te beschermen tegen pesticiden


Key takeaways

  • Wetenschappers creëerden een voedingssupplement op basis van planten om de hersenen van bijen te beschermen tegen schade door pesticiden.
  • Het supplement stelt bijen in staat om neurotoxines te weerstaan die vaak in de landbouw worden aangetroffen en voorkomt schade aan hun motoriek en geheugen.
  • Onderzoekers richten zich nu op toepassingen in de praktijk binnen een universiteitsbijenstal om de effectiviteit van deze methoden te verbeteren.

Wetenschappers in Colombia hebben een uniek voedingssupplement ontwikkeld om de hersenen van bijen te beschermen tegen schade door pesticiden. Deze innovatieve aanpak is bedoeld om bijen te beschermen tegen neurologische schade die vaak wordt veroorzaakt door landbouwchemicaliën.

Onderzoekers van de Rosario Universiteit in Bogota erkenden de vitale rol die bijen spelen als bestuivers, die essentieel zijn voor zowel natuurlijke ecosystemen als de voedselproductie, en werkten samen met de afdeling Neurowetenschappen van de Universiteit van Arizona en de Colombiaanse Universidad Javeriana. Hun plantaardig supplement stelt bijen in staat om de neurotoxinen te weerstaan die vaak in de landbouw worden aangetroffen, waardoor schade aan hun motoriek en geheugen wordt voorkomen.

De wetenschap achter het supplement

Professor Andre Riveros van de Universiteit van Rosario beschreef dit als een “nutritionele oplossing” voor de uitdagingen waarmee bijen worden geconfronteerd wanneer ze worden blootgesteld aan pesticiden. Het voedingssupplement moedigt hen aan om een natuurlijke afweer te ontwikkelen tegen deze schadelijke chemicaliën.

De formule van het supplement maakt gebruik van flavonoïden, verbindingen afkomstig van planten die bekend staan om hun gezondheidsvoordelen. De eerste tests bestonden uit het verdoven en opsluiten van bijen in laboratoriumbuizen, waar onderzoekers ze zorgvuldig één voor één voerden. Juan Jose Ovalle, student natuurwetenschappen aan de universiteit, legde uit dat de focus nu is verschoven naar echte toepassingen in een universiteitsbijenstal.

Toepassingen in de echte wereld en toekomstig onderzoek

Ovalle benadrukte dat het belangrijk is om dit onderzoek voort te zetten om de effectiviteit van deze methoden bij het ondersteunen van bijenpopulaties te verbeteren. Het wetenschappelijke team is al op de hoogte van moleculen die de gezondheid van bijen bevorderen en neuronale schade door pesticiden voorkomen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.