Turkije breekt record met 43 miljard euro aan uitgaven defensie


Key takeaways

  • Turkije is van plan het komende jaar 43 miljard euro uit te trekken voor defensie en veiligheid, de hoogste uitgave ooit.
  • Het land zal 165 miljard lira uittrekken voor het steunfonds voor de defensie-industrie en nog eens 694,5 miljard lira voor binnenlandse veiligheidsbehoeften.
  • De Turkse defensie-uitgaven zijn met 17,5 procent gestegen ten opzichte van de toewijzing van vorig jaar van ongeveer 38 miljard euro.

Turkije is van plan het komende jaar 43 miljard euro uit te trekken voor defensie en veiligheid. Dit aanzienlijke bedrag, gelijk aan 913,9 miljard Turkse lira, omvat een speciale 165 miljard lira voor het steunfonds voor de defensie-industrie. Nog eens 694,5 miljard lira is bestemd voor binnenlandse veiligheidsbehoeften, waaronder agentschappen als het ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie en de nationale inlichtingendienst.

De Turkse defensie-uitgaven zijn de afgelopen jaren gestaag gestegen. Het voorgestelde budget voor 2025 komt neer op een stijging van 17,5 procent ten opzichte van de toewijzing voor 2024 van ongeveer 38 miljard euro. Deze escalatie weerspiegelt de actieve militaire aanwezigheid van Turkije in verschillende regio’s, waaronder Syrië, Irak, Libië, Somalië en Qatar, evenals de permanente aanwezigheid in Noord-Cyprus.

Investeringen in binnenlandse wapenindustrie

Onder het leiderschap van president Recep Tayyip Erdogan sinds 2003 heeft Turkije aanzienlijk geïnvesteerd in zijn binnenlandse wapenindustrie, die een breed scala aan wapens omvat, van drones en ballistische raketten tot oorlogsschepen, tanks en pantservoertuigen.

Zorgen over regionale militaire escalaties zijn ook de drijfveer achter de Turkse defensiestrategie. Minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan verklaarde onlangs dat Turkije zich moet voorbereiden op een mogelijke oorlog tussen Israël en Iran, en benadrukte dat de regering vastbesloten is om de nodige maatregelen te nemen.

Alternatieve financiering

Eerder deze maand stelde de regering een nieuwe belastingregeling voor om het steunfonds voor de defensie-industrie te versterken door een jaarlijkse heffing op te leggen aan creditcardhouders met een limiet van meer dan 100.000 lira. Het voorstel werd echter ingetrokken omdat het werd geconfronteerd met aanzienlijke publieke kritiek en beschuldigingen van ongrondwettelijkheid. De regering onderzoekt momenteel alternatieve financieringsmogelijkheden.

Minister van Financiën Mehmet Simsek onthulde dat Turkije zijn defensie-industrie heeft geïnstrueerd om prioriteit te geven aan de ontwikkeling van een “Steel Dome” systeem voor luchtverdediging tegen bedreigingen zoals raketten en drones. Hij benadrukte de aanzienlijke financiële investeringen die nodig zijn voor deze geavanceerde technologische systemen, met inbegrip van lopende projecten met betrekking tot de 5e generatie straaljagers en luchtverdedigingssystemen. Simsek benadrukte dat er momenteel meer dan 1.000 projecten in de defensie-industrie lopen, die allemaal gekenmerkt worden door hightech raffinement.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.