Rusland nadert controle over Oekraïense kolenmijn, bedreiging voor staalindustrie


Key takeaways

  • Russische troepen zijn binnen 8 tot 12 kilometer van Pokrovsk, waar de grootste kolenmijn van Oekraïne ligt.
  • Als Rusland de mijn in handen krijgt, kan de Oekraïense staalproductie in 2025 met meer dan 80 procent zijn gedaald.
  • Het verlies van de kolenmijn zou ernstige gevolgen hebben voor de Oekraïense economie en industriële capaciteit.

Rusland heeft bijna de controle over een cruciale Oekraïense kolenmijn en dreigt daarmee de staalindustrie van het land lam te leggen. De mijn, die eigendom is van Metinvest en in de buurt van Pokrovsk in de oblast Donetsk ligt, is de grootste producent van cokeskolen in Oekraïne, een belangrijk ingrediënt voor de staalproductie. Rapporten geven aan dat Russische troepen zich binnen 8 tot 12 kilometer van Pokrovsk bevinden, terwijl de Oekraïense verdediging al in het westen is gevestigd.

Werkzaamheden verstoren

Zelfs zonder de mijn te bezetten, kan Rusland de werking ervan ernstig verstoren door de stroomtoevoer te verstoren of de belangrijkste transportroute voor het vervoer van de kolen naar het westen te vernietigen. Dit heeft grote gevolgen voor de Oekraïense staalindustrie, die vóór de invasie goed was voor ongeveer een derde van de export en wereldwijd op de 14e plaats stond qua productie. Vorig jaar was ze gezakt naar de 24e plaats. Metinvest verwacht dit jaar 5,3 miljoen ton steenkool uit de mijn te halen.

Experts waarschuwen dat de staalproductie van Oekraïne in 2025 met meer dan 80 procent kan dalen als Rusland de controle overneemt. Oleksandr Kalenkov, hoofd van de Oekraïense lobbygroep voor de metaal- en mijnindustrie, verklaarde dat de verwachte staalproductie voor dit jaar zou kunnen dalen van 7,5 miljoen ton naar slechts 2-3 miljoen ton. De gevolgen reiken verder dan alleen het importeren van cokeskolen, aangezien het vinden van alternatieve bronnen een uitdaging blijkt te zijn vanwege logistieke beperkingen en de voortdurende oorlog.

Escalerende gevolgen

Het dreigende verlies van deze vitale troef in Oekraïne kan de westerse acceptatie van een onderhandelde oplossing voor het conflict verder aanwakkeren en de escalerende gevolgen van de oorlog voor de Oekraïense economie en industriële capaciteit benadrukken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.