Israël bereidt vergeldingsaanval voor op Iran


Key takeaways

  • De Israëlische premier Netanyahu heeft toestemming gegeven voor vergeldingsaanvallen op Iraanse doelen.
  • De operatie zou kunnen plaatsvinden voor 5 november, samenvallend met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
  • China en Rusland dringen aan op verdere aanvallen of escalatie.

Na een grote Iraanse ballistische raketaanval op Israël begin oktober, hebben Israëlische veiligheidsbronnen aangegeven dat premier Benjamin Netanyahu toestemming heeft gegeven voor vergeldingsaanvallen op Iraanse doelen. Hoewel er geen specifieke tijdlijn is vrijgegeven, suggereren berichten dat de operatie zou kunnen plaatsvinden voor 5 november, samenvallend met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze mogelijke escalatie komt op een moment dat Amerikaanse functionarissen anticiperen op een reactie van Israël op de recente Iraanse agressie.

De internationale gemeenschap heeft haar bezorgdheid geuit over de situatie, waarbij China en Rusland aandringen op verdere aanvallen of escalatie. Tijdens een gesprek tussen de Chinese en Israëlische ministers van Buitenlandse Zaken eerder deze week, sprak Beijing zijn bezorgdheid uit en veroordeelde het de gemelde verwonding door de IDF van twee VN-vredeshandhavers die dienden bij UNIFIL in Libanon. China herhaalde zijn standpunt dat pleit voor een onmiddellijk, volledig en permanent staakt-het-vuren in Gaza.

Internationale diplomatieke inspanningen

Vooral Rusland heeft luid en duidelijk gewaarschuwd voor mogelijke Israëlische acties. Op donderdag benadrukte plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergey Ryabkov dat Israël zelfs niet moet overwegen om de Iraanse nucleaire sites of infrastructuur aan te vallen. Hij bestempelde zo’n hypothetische aanval als “catastrofaal” en benadrukte de mogelijke ernstige gevolgen en de ondermijning van internationale nucleaire veiligheidsnormen.

Israëlische opties blijven onduidelijk

Ondanks berichten dat Netanyahu het Witte Huis heeft verzekerd alleen Iraanse militaire installaties aan te vallen, blijven Israëlische media aangeven dat alle opties in overweging blijven. De groeiende relatie tussen Rusland en Iran op zowel economisch als militair gebied maakt de situatie nog ingewikkelder.

Westerse beschuldigingen over de overdracht van ballistische raketten door Teheran aan Rusland voor de oorlog in Oekraïne hebben geleid tot nieuwe sancties van de VS en de EU tegen Iraanse functionarissen en bedrijven die betrokken zouden zijn bij de vermeende wapentransfers, waaronder prominente luchtvaartmaatschappijen als Iran Air, Saha Airlines en Mahan Air.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.