Japans inflatiecijfer neemt iets af door overheidssubsidies en economische stimulering


Key takeaways

  • De totale inflatie daalde in september naar 2,5 procent.
  • De prijzen van diensten stegen met 1,3 procent jaar op jaar een vertraging ten opzichte van de 1,4 procent van augustus.
  • Overheidssubsidies ter compensatie van 0,55 procentpunt droegen bij aan de matiging van de elektriciteits- en gasprijzen.

Recente inflatietrends

De belangrijkste inflatiemaatstaf van Japan is in september voor het eerst in vijf maanden gedaald. De consumentenprijsindex exclusief verse voedingsmiddelen steeg met 2,4 procent jaar op jaar, een vertraging ten opzichte van de 2,8 procent van augustus. Dit resultaat lag iets boven de marktverwachtingen van 2,3 procent. Overheidssubsidies op nutsvoorzieningen droegen bij aan deze matiging, hoewel hun invloed op de beleidsbeslissingen van de Bank of Japan (BOJ) waarschijnlijk beperkt zal zijn, tenzij er verdere tekenen zijn van verzwakkende prijstrends.

Inflatiecijfers per categorie

De algehele inflatie daalde van 3,0 procent in augustus naar 2,5 procent, grotendeels door dalende elektriciteits- en gasprijzen, waarbij overheidssubsidies 0,55 procentpunt compenseerden. Een bredere index exclusief energie en verse voedselprijzen steeg van 2,0 procent in augustus naar 2,1 procent. De prijzen van diensten, een belangrijke indicator voor de BOJ, stegen met 1,3 procent jaar-op-jaar, een vertraging ten opzichte van de 1,4 procent van augustus.

Toekomstige beleidsbeslissingen

Vooruitkijkend wordt algemeen verwacht dat de BOJ op 31 oktober haar benchmarkrente handhaaft op 0,25 procent. De communicatiestrategieën van de centrale bank liggen momenteel onder vuur na kritiek op de renteverhoging in juli, die samenviel met een wereldwijde marktdaling. Desondanks blijft de BOJ bij haar standpunt om de monetaire versoepeling geleidelijk af te bouwen door middel van extra renteverhogingen als de inflatie overeenkomt met haar projecties.

Overheidsbeleid en subsidies

De overheidssubsidies voor nutsvoorzieningen, die deze maand aflopen, kunnen de inflatie de komende maanden mogelijk opnieuw versnellen. Omgekeerd zou een aankomend economisch stimuleringspakket, gefinancierd door een groter aanvullend budget dan vorig jaar, de inflatie onder druk kunnen zetten. Premier Shigeru Ishiba heeft benadrukt dat het pakket prioriteit zal geven aan prijsverlagende maatregelen zoals directe geldelijke uitkeringen voor huishoudens met een laag inkomen, met als doel de publieke steun te versterken voor de algemene verkiezingen op 27 oktober.

Japans inflatiedoel en loongroei

De inflatie in Japan is de afgelopen tweeënhalf jaar constant op of boven de doelstelling van 2 procent van de BOJ gebleven. De huidige regering heeft echter afgezien van het afkondigen van een einde aan de deflatie en pleit voor een voorzichtige aanpak met betrekking tot het tempo van renteverhogingen door de BOJ. Hun doel is om een loonstijging te realiseren die groter is dan de inflatie, waardoor de bestedingen van huishoudens worden aangemoedigd en een positieve economische cyclus wordt bevorderd. Hoewel de vakbonden dit jaar voor aanzienlijke loonsverhogingen zorgden, daalden de voor inflatie gecorrigeerde reële lonen in augustus opnieuw na twee opeenvolgende maanden van groei, wat erop wijst dat de consumentenbestedingen gematigd blijven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.