Frankrijk voert tijdelijke grenscontroles uit bij toenemende veiligheidszorgen met buurlanden


Key takeaways

  • Frankrijk zal vanaf 1 november 2024 tijdelijke grenscontroles uitvoeren met Luxemburg en vijf andere buurlanden.
  • De maatregelen zijn bedoeld om ernstige bedreigingen van de openbare orde en binnenlandse veiligheid aan te pakken, die het gevolg zijn van terroristische activiteiten op hoog niveau, illegale migratie en smokkel.
  • Acht van de 27 EU-landen hebben een of andere vorm van grenscontrolemaatregelen ingevoerd.

Frankrijk zal vanaf 1 november 2024 tot 30 april 2025 tijdelijke grenscontroles uitvoeren met België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje. Deze maatregelen gelden voor alle reismethoden, inclusief land-, lucht- en zeeroutes.

De Franse regering rechtvaardigde deze beslissing door te verwijzen naar haar bezorgdheid over “ernstige bedreigingen voor de openbare orde, de openbare orde en de binnenlandse veiligheid”. Deze bedreigingen komen volgens de website van de Europese Commissie voort uit terroristische activiteiten op hoog niveau, de toenemende aanwezigheid van criminele netwerken die betrokken zijn bij illegale migratie en smokkel, en migratiestromen waarbij mogelijk geradicaliseerde personen betrokken zijn.

Rustende veiligheid

Verder wees de Commissie op recente gebeurtenissen zoals illegale grensoverschrijdingen aan het Kanaal en de Noordzeegrenzen, evenals toenemend geweld onder migranten, wat leidt tot gevaarlijke situaties voor zowel migranten als rechtshandhaving. Deze situatie weerspiegelt de recente beslissing van Duitsland om vorige maand opnieuw grenscontroles met Luxemburg in te voeren. Duitsland richtte ook controleposten in langs snelwegen die grenzen aan Luxemburg, waarbij het aanhoudende veiligheidsdreigingen als reden voor zijn acties aanvoerde.

Tijdelijke maatregelen

De Europese Commissie benadrukt dat grenscontroles tussen lidstaten tijdelijk en proportioneel moeten zijn. Op dit moment hebben acht van de 27 EU-landen een vorm van grenscontroles ingevoerd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.