Wereldwijde staatsschuld bereikt 100 biljoen dollar met waarschuwing van het IMF


Key takeaways

  • De wereldwijde overheidsschuld zal tegen het einde van het jaar naar verwachting 100 biljoen dollar bedragen, gelijk aan 93 procent van het wereldwijde BBP.
  • Om een echte vermindering van de overheidsschuld te bereiken, zou tegen het einde van het decennium een jaarlijkse aanpassing van 3,8 procent van het BBP nodig zijn.
  • Ongeveer veertig landen worden momenteel geconfronteerd met een schuldencrisis of staan op het punt deze te krijgen als gevolg van stijgende rentetarieven en hogere leenkosten.

Volgens een recent rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de wereldwijde overheidsschuld naar verwachting blijven stijgen tot 100 biljoen dollar aan het einde van dit jaar, wat gelijk staat aan 93 procent van het wereldwijde BBP. Hoewel dit percentage ongewijzigd blijft ten opzichte van 2023, neemt de absolute waarde van de schuld aanzienlijk toe. Het IMF maakt zich zorgen dat deze trend waarschijnlijk niet zal omkeren en voorspelt een ratio van 100 procent tegen het einde van het decennium. Ter vergelijking: volgens de gegevens van de instelling bedroeg de particuliere schuldenlast voor huishoudens en niet-financiële bedrijven eind 2023 146 procent van het mondiale bbp.

Beperkingen bij het aanpakken van de staatsschuld

Het IMF-rapport benadrukt de beperkingen van de voorgestelde budgettaire aanpassingen door regeringen om dit probleem aan te pakken. Zelfs als deze maatregelen volledig worden uitgevoerd, is het onwaarschijnlijk dat ze de staatsschuld zullen stabiliseren, laat staan verlagen. Dit is deels te wijten aan de voortdurende groei van de staatsschulden in grote economieën zoals de Verenigde Staten en China, die geen tekenen van afname vertoont.

Noodzaak voor zinvolle verlagingen

Om een echte vermindering van de staatsschuld te bereiken, zou een jaarlijkse aanpassing van 3,8 procent van het BBP nodig zijn tegen het einde van het decennium, een cijfer dat aanzienlijk hoger ligt dan de 1 procent die momenteel is gepland. Aanzienlijke bezuinigingen op de overheidsuitgaven kunnen echter, als ze slecht worden uitgevoerd, een nadelig effect hebben op de economische groei, waardoor de ongelijkheid kan toenemen en de schuldquote verder kan stijgen.

Uitdagingen voor de overheid

Het IMF benadrukt dat regeringen hun fiscale buffers, die verzwakt zijn door opeenvolgende crises sinds de Covid-19 pandemie, weer moeten opbouwen als voorbereiding op toekomstige uitdagingen. Tegelijkertijd erkent het de noodzaak voor staten om substantiële investeringen te doen om klimaatverandering tegen te gaan en samenlevingen aan te passen aan de nu al zichtbare gevolgen ervan.

Globale schuldencrisis gevolgen

De stijgende rentetarieven van de afgelopen drie jaar hebben de overheidsfinanciën in veel landen verder onder druk gezet door de escalatie van de financieringskosten. Volgens de Wereldbank worden ongeveer veertig landen momenteel geconfronteerd met een schuldencrisis of staan ze op het punt deze te krijgen, deels door een aanzienlijke toename van hun schuldendienstverplichtingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.