Elisabeth Meuleman (Groen) neemt geen blad voor de mond over haar partij: “Te radicaal qua stijl”

De tweede verkiezingsnederlaag op rij laat Groen vertwijfeld achter. Voor sommige leden moet de partij anders bestuurd worden. Dat vindt ook voormalig Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen).


Key takeaways

  • Groen heeft in de kiescampagne een vrij forse stijl aangenomen. Meuleman vindt dat een slechte zaak.
  • Ze ziet, net als anderen, Petra De Sutter wel zitten als voorzitter.
  • Of ook Meuleman zich opnieuw kandidaat stelt, laat ze in het midden.

In het nieuws: Elisabeth Meuleman haalt scherp uit naar haar partij in De Afspraak.

  • Volgens Meuleman is haar partij “te radicaal” geworden. “Qua stijl, niet qua ideeën”, verduidelijkt ze. Dan gaat het onder meer over een opmerkelijke passage van covoorzitter Nadia Naji in het slotdebat van de lokale verkiezingen op de VRT. Na een reportage over een vrouw die bezorgd was over zwarte mensen aan het station noemde Naji die vrouw een racist.
    • Meuleman stelt dat Groen daardoor, maar ook tijdens de campagne te weinig empathie en begrip getoond heeft.
  • Wat ook intern ter discussie staat bij Groen, is het covoorzitterschap. Naji vervult die functie samen met Jeremie Vaneeckhout. De twee zijn verschillend in stijl. Volgens sommige partijleden komt dat het bestuur van Groen niet ten goede. Ook Meuleman zou graag terugkeren naar een voorzitter en een ondervoorzitter.
    • Kopstuk Petra De Sutter (Groen) wilde zich niet uitspreken voor of tegen een van de twee systemen. “Of je nu een voorzittersduo of een voorzitter met ondervoorzitter hebt, je spreekt altijd van een team. Voorzitters worden omringd door andere mensen”, liet ze optekenen in een interview met Radio 1.

“Er zijn nog opties”

Gevolgd: Zal Elisabeth Meuleman zichzelf kandidaat stellen als voorzitter?

  • De naam van De Sutter wordt veel genoemd als het gaat over een mogelijke vervanger van Naji en Vaneeckhout. Meuleman vindt dat een goed idee: “Zij is voor mij zeker een optie. Ik apprecieer haar verbindende stijl enorm. We moeten in de partij allemaal wat meer Petra zijn”.
  • “Maar er zijn nog opties”, wil Meuleman kwijt. Bij de vorige voorzittersverkiezingen was ze zelf kandidaat. Nu werd ze verkozen op de lijst van Groen in Oudenaarde. Of Elisabeth Meuleman zich kandidaat stelt, hangt af van de coalitievorming in haar gemeente. “Ik heb er nog niet kunnen over nadenken, we zijn in Oudenaarde nog met van alles bezig”, zegt ze.
    • In Oudenaarde is het lijsttrekker Mathieu Mas van het lokale Iedereen 9700! die de coalitiegesprekken leidt. Hij wil met iedereen spreken, behalve met Vlaams Belang.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.