Goudprijzen stijgen naar recordhoogte door onzekerheid over Amerikaanse presidentsverkiezingen


Key takeaways

  • Beleggers zien goud als een veilige haven vanwege de onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
  • Een sterke dollar en hoge rente kunnen de prestaties van goud belemmeren, ondanks het typische vermogen van goud om te gedijen in inflatoire omgevingen.
  • Spotgoud zal naar verwachting het komende jaar nieuwe recordhoogtes bereiken, met experts uit de sector die een prijs van 2.917,40 dollar per ons (2.684,30 euro) voorspellen tegen eind oktober 2025.

Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen dichterbij komen, stijgt de spotgoudprijs naar nieuwe recordhoogtes. Beleggers zien goud steeds meer als een veilige haven te midden van de groeiende onzekerheid over de uitkomst van de race. Peilingen wijzen op een krappe verkiezingsstrijd slechts enkele weken voor de stemming, waardoor de financiële markten een verhoogde volatiliteit ervaren en herpositioneringsstrategieën worden geïmplementeerd.

De recente uitspraken van de Republikeinse kandidaat Donald Trump over het invoeren van hogere tarieven, belastingverlagingen en meer interactie met de Federal Reserve hebben de marktschommelingen verder aangewakkerd. Ondertussen richten optiehandelaren zich vooral op mogelijke rentewijzigingen door de Fed en de algehele gezondheid van de Amerikaanse economie.

Voorspellingen voor de markt

Analisten van UBS Group AG denken dat de onzekerheid zal aanhouden tot er een nieuwe regering is aangetreden en bevelen goud en olie aan als effectieve portfolioafdekkingen tijdens volatiele marktomstandigheden. Economen voorspellen over het algemeen dat het handelsbeleid van Trump uiteindelijk de dollar zal versterken door importtarieven, wat mogelijk zal leiden tot hogere inflatie en rentetarieven. Een langdurige handelsoorlog kan ook een negatieve invloed hebben op het wereldwijde risicosentiment, wat de status van de dollar als veilige haven verder versterkt.

Goudprijs projecties

Deze dynamiek vormt een complex scenario voor goud. Terwijl het typisch gedijt in inflatoire omgevingen en perioden van geopolitieke instabiliteit, kan het zijn prestaties belemmeren door een sterke dollar en hoge rentes. Ondanks het feit dat de verhoogde Fed-rente in het afgelopen jaar de opwaartse trend van goud niet heeft kunnen stoppen, verwachten beleggers dat een verschuiving naar een soepeler monetair beleid en een overeenkomstige vertraging van de Amerikaanse economische groei verdere stijgingen zal blijven stimuleren.

Goud zal het komende jaar naar verwachting nieuwe recordhoogtes bereiken, volgens experts uit de sector op een grote bullion conferentie in Miami. Zij voorspellen een prijs van 2.917,40 dollar per ons (2.684,30 euro) tegen eind oktober 2025, wat een stijging van ongeveer 10 procent betekent ten opzichte van de huidige niveaus. Op het ogenblik van publicatie van dit artikel wordt spotgoud verhandeld op 2.674,50 dollar per ons (2.460,81 euro), in de buurt van de recordhoogte van 2.685,58 dollar (2.469,93 euro) die vorige maand werd bereikt. Dit jaar zijn de goudprijzen met ongeveer 30 procent gestegen. Van alle edelmetalen laat zilver de grootste stijging zien, met een stijging van 1,3 procent.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.