BMW CEO dringt er bij EU op aan plan voor uitfasering fossiele brandstoffen te heroverwegen


Key takeaways

  • BMW CEO Oliver Zipse stelt voor om het plan van de EU om voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden tegen 2035 uit te faseren, te heroverwegen.
  • Het aanpassen van de doelstelling voor volledig elektrische voertuigen en het implementeren van een alomvattende CO2-reductiestrategie zou de afhankelijkheid van Europese autofabrikanten van Chinese batterijleveranciers kunnen verminderen.
  • Een technologieneutrale aanpak binnen beleidsrichtlijnen wordt benadrukt als cruciaal voor een succesvolle overgang.

Het plan van de Europese Unie om voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden tegen 2035 uit te faseren, moet worden heroverwogen om de afhankelijkheid van China’s dominante batterijproductie te verminderen en de technologische capaciteiten van Europa te benutten, aldus Oliver Zipse, CEO van BMW. Hij stelt dat de huidige regelgeving het pessimisme in Europa aanwakkert en een herzien kader voor concurrentievoordeel nodig maakt.

Zipse benadrukt dat het aanpassen van de doelstelling voor volledig elektrische voertuigen (BEV’s) tegen 2035, in combinatie met een uitgebreide CO2-reductiestrategie, de afhankelijkheid van Europese autofabrikanten van Chinese batterijleveranciers zou verminderen. Hij benadrukt het belang van een technologieneutrale benadering binnen de beleidsrichtlijnen om een succesvolle overgang te garanderen.

Uitfaseringsplan fossiele brandstoffen onder de loep

De EU heeft in maart 2023 een historische wet aangenomen die voorschrijft dat alle nieuwe auto’s in 2035 geen CO2 mogen uitstoten. Daarnaast verplicht de wet tot een vermindering van de CO2-uitstoot van voertuigen die in 2030 worden verkocht met 55 procent ten opzichte van 2021.

Verschillende autofabrikanten, waaronder BMW, Volkswagen en Renault, hebben samen met de Italiaanse regering aangedrongen op aanpassingen of uitstel van deze ambitieuze doelstellingen. Duitsland, het thuisland van Zipse, heeft zich echter verzet tegen de roep om een vroegtijdige herziening van de doelstellingen, onder het mom van de behoefte aan duidelijkheid voor de industrie en de dringende noodzaak om de klimaatverandering aan te pakken.

Druk van de industrie en standpunt van de regering

In Parijs, op hetzelfde evenement, stopte het hoofd van de Franse auto-industrie, PFA, met het eisen van de volledige afschaffing van het verbod voor 2035, maar riep op tot een snelle hervatting van de besprekingen over de herziening van de doelstellingen, die momenteel gepland staan voor 2026.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.