Noord-Korea maakt zich op om wegen langs grens met Zuid-Korea af te breken bij oplopende spanningen


Key takeaways

  • Noord-Korea bereidt zich voor op het slopen van wegen die de grens tussen de twee naties overschrijden.
  • De voorbereidingen omvatten het installeren van schermen langs de wegen voor sloopwerkzaamheden, wat aansluit bij de inspanningen van Kim Jong Un om de banden met Zuid-Korea te verbreken.
  • De situatie blijft precair en Noord-Korea heeft gewaarschuwd voor een “verschrikkelijke ramp” als reactie op toekomstige drone-invasies.

De sloopvoorbereidingen

Zuid-Korea heeft gemeld dat Noord-Korea voorbereidingen treft om wegen af te breken die de zwaar versterkte grens tussen de twee naties overschrijden. Volgens de militaire woordvoerder van Zuid-Korea, Lee Sung Joon, zijn troepen uit Noord-Korea aan het werk gezien op deze wegen, mogelijk met het oog op detonaties vanaf maandag.

Spanningen escaleren

De voorbereidingen omvatten de installatie van schermen langs de wegen, waarachter arbeiders bezig zijn met sloopwerkzaamheden. Deze stap past in de escalerende pogingen van Kim Jong Un om de banden met Zuid-Korea te verbreken en Zuid-Korea officieel als belangrijkste tegenstander van Noord-Korea aan te wijzen. Deze verhoogde spanning volgt op de beschuldigingen van Noord-Korea dat Zuid-Korea deze maand meerdere keren drones naar zijn hoofdstad heeft gestuurd om propagandablaadjes te droppen.

Noord-Koreaanse militaire waarschuwing

Het Noord-Koreaanse leger heeft een grimmige waarschuwing afgegeven, waarin staat dat elke toekomstige drone-invasie zal resulteren in een “verschrikkelijke ramp”. Ze hebben acht bewapende artillerie-eenheden bij de grens geplaatst, klaar voor onmiddellijke inzet. Hoewel experts een grootschalige preventieve aanval door Noord-Korea hoogst onwaarschijnlijk achten vanwege zijn militaire inferioriteit ten opzichte van de gecombineerde Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten, blijft de situatie precair.

Zuid-Koreaanse reactie

Zuid-Korea houdt vol dat het het zenden van drones niet zal bevestigen of ontkennen, maar benadrukt dat elke bedreiging van de veiligheid van zijn burgers zal worden aangepakt met beslissende actie. Ambtenaren in het Zuiden hebben erop gewezen dat Noord-Korea sinds eerder dit jaar zijn grensverdediging heeft versterkt door antitankversperringen toe te voegen, mijnen te leggen en de wegeninfrastructuur te verbeteren. Dit is waarschijnlijk een poging om de veiligheid langs de frontlinie te versterken en het overlopen van soldaten en burgers tegen te gaan.

De huidige stand van zaken

Het huidige spanningsniveau tussen de twee Korea’s vertegenwoordigt een piek die de afgelopen jaren niet is vertoond. Noord-Korea gaat door met een reeks wapentesten, terwijl Zuid-Korea de militaire oefeningen met de VS intensiveert. In januari gaf Kim Jong Un opdracht tot een herziening van de grondwet van Noord-Korea, waarbij hij de doelstelling van vreedzame Koreaanse eenwording schrapte en Zuid-Korea formeel aanwees als zijn “onveranderlijke hoofdvijand”. Deze actie betekent een aanzienlijke afwijking van de langetermijnvisie van zijn voorganger om een verenigd Korea onder Noord-Koreaanse voorwaarden tot stand te brengen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.