Bart Tommelein stopt met actieve politiek na nederlaag in Oostende

Bart Tommelein (Open Vld) heeft aangekondigd te stoppen met actieve politiek. Hij neemt die beslissing nadat zijn partij Trots op Oostende een verkiezingsnederlaag opliep bij de gemeenteraadsverkiezingen. John Crombez boekt in Oostende een zware overwinning met Vooruit Plus.


Key Takeaways

  • Vooruit Plus, met kopman John Crombez, behaalt bij de gemeenteraadsverkiezingen in Oostende 38,7 procent van de stemmen (+15,9%). Hij haalt het daarmee ruim van Trots op Oostende van burgemeester Bart Tommelein, dat het moet stellen met 19,3 procent.
  • In een speech voor zijn aanhangers liet Bart Tommelein weten na 25 jaar te stoppen met actieve politiek.
  • Hij nodigde wel Vooruit Plus uit om een coalitie te vormen met Trots op Oostende. Het initiatief daarvoor is in handen van John Crombez.

Zes jaar geleden slaagde Bart Tommelein (Open Vld) erin om burgmeester te worden in Oostende. Hij maakte daarmee na 22 jaar een einde aan socialistische burgemeesters in de kuststad.

Nederlaag voor Trots op Oostende

Tommelein moest daarvoor een coalitie aangaan met N-VA, Groen en CD&V. Met die laatste twee partijen vormde hij deze keer een kartel. Met het blok Trots op Oostende hoopte Tommelein Vooruit Plus, met lijsttrekker John Crombez af te houden en zo burgemeester te kunnen blijven.

De kiezer besliste daar uiteindelijk helemaal anders over. Het kartel Trots op Oostende kreeg maar 19,3 procent van de stemmen. Daarmee veroveren ze 8 zetels in de gemeenteraad. Dat zijn er heel wat minder dan de 17 die de drie kartelpartijen zes jaar geleden apart behaalden.

Winst voor John Crombez

Waar er verliezers zijn, zijn er uiteraard ook winnaars en is Oostende is dat John Crombez. Hij haalt met Vooruit Plus 38,7 procent van de stemmen en wint zo 7 zetels. Met 18 zetels heeft hij wel geen absolute meerderheid. Daardoor is er een coalitie nodig met N-VA of Trots op Oostende, die elk 8 zetels hebben.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.