BRICS-top voor wereldwijde monetaire reset?


Key takeaways

  • De BRICS-top in Kazan, Rusland, zal naar verwachting een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de wereldwijde monetaire reset.
  • De overgang zal waarschijnlijk tumultueus zijn en kan beginnen met een daling van het Amerikaanse schatkistpapier en een toename van de goudaccumulatie begin 2025.

Een wereldwijde monetaire reset

De komende BRICS-top in Kazan, Rusland, op 22-24 oktober zal naar verwachting een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de wereldwijde monetaire reset. Deze mening wordt gedeeld door Jon Forrest Little, oprichter en directeur content van Silver Academy, die gelooft dat de centrale banken van de BRICS zich actief voorbereiden op deze verschuiving, zoals blijkt uit hun toenemende goudreserves. Little voorspelt dat de overgang waarschijnlijk tumultueus zal zijn.

Trends voor uitbreiding en de-dollarisering

De top lijkt een belangrijke gebeurtenis te worden, met de bevestiging van de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov dat 30 landen aanwezig zullen zijn, waaronder potentiële nieuwe leden zoals Turkije en Thailand. BRICS werd in 2006 opgericht door Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika en is de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid met Iran, Egypte, Ethiopië, de Verenigde Arabische Emiraten en mogelijk Saoedi-Arabië.

De opkomst van een nieuwe valuta

De drijvende kracht achter deze verschuiving is een groeiend verlangen onder BRICS-landen om hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. Factoren die bijdragen aan deze de-dollariseringstrend zijn onder andere de bewapening van de dollar door sancties, zorgen over de Amerikaanse schuld en een bredere drang naar financiële autonomie. Er wordt steeds meer nadruk gelegd op handelstransacties in nationale valuta en de ontwikkeling van nieuwe instrumenten voor een internationaal financieel systeem.

Invoering en gevolgen

Centraal in deze discussie staat de mogelijke aankondiging van een nieuwe munteenheid die bekend staat als de ‘Eenheid’. Dit initiatief, dat een alternatief moet bieden voor de door de dollar gedomineerde wereldwijde financiën, werd in september bevestigd door Andrey Mikhailishin, hoofd van de taakgroep financiële diensten van de BRICS Business Council. De ‘Eenheid’ is volgens Little ontworpen om “verenigde nieuwe internationale handel” te bevorderen en zou gekoppeld kunnen worden aan een combinatie van goud en een mandje van nationale valuta’s van de BRICS.

Consequenties en tijdlijn

Hoewel de top waarschijnlijk een gedetailleerde routekaart voor dit project zal presenteren, wordt verwacht dat de volledige impact op het wereldwijde monetaire systeem zich geleidelijk zal ontvouwen, mogelijk beginnend begin 2025. Little voorspelt dat in deze periode de Amerikaanse schatkistpositie zal afnemen, de goudaccumulatie zal toenemen en de bestaande financiële structuur instabiel zal worden door de problemen met commercieel vastgoed. Hij voorziet een belangrijke “reset” op het wereldtoneel na deze gebeurtenissen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.