Zuid-Korea verlaagt basisrente tot 3,25 procent in verrassende beweging


Key takeaways

  • De Bank of Korea (BOK) heeft haar basis- of referentierente met een kwart procentpunt verlaagd naar 3,25 procent.
  • Dit is de eerste renteverlaging sinds medio 2020 en is bedoeld om de financiële druk op huishoudens te verlichten.
  • Voorzitter Rhee Chang-yong omschreef de maatregel als een “hawkish verlaging” en benadrukte dat financiële stabiliteit een prioriteit blijft naast de renteverlaging.

De centrale bank van Zuid-Korea verlaagde de referentierente met een kwart procentpunt naar 3,25 procent. Dit is de eerste renteverlaging sinds medio 2020 en werd door de meeste ondervraagde economen verwacht. Het besluit, dat werd gesteund door een meerderheid van de bestuursleden van de Bank of Korea (BOK), is bedoeld om de financiële druk te verlichten op huishoudens die worstelen met historisch hoge leenkosten. Dit meldt Reuters.

Belangrijkste beleidsbeslissingen

Voorzitter Rhee Chang-yong omschreef de maatregel als een “hawkish cut” en benadrukte dat financiële stabiliteit een belangrijke prioriteit blijft naast de renteverlaging. Hij benadrukte dat de huidige beleidsrente volgens verschillende modellen boven het neutrale niveau ligt, wat suggereert dat verdere verlagingen mogelijk zijn. Hoewel hij geen specifieke richtlijnen gaf voor toekomstige renteaanpassingen, gaf Rhee aan dat de meeste bestuursleden er voorstander van zijn om de rente de komende drie maanden stabiel te houden.

Marktreacties

Na de aankondiging steeg de won ten opzichte van de dollar en steeg de obligatiefuture. Dit besluit brengt het monetaire beleid van Zuid-Korea op één lijn met soortgelijke verruimingscycli die zijn uitgevoerd door centrale banken in grote economieën zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en Canada. Deze acties weerspiegelen een wereldwijde trend om de rentetarieven aan te passen in reactie op vertragende economische groei en afnemende inflatie.

Economische indicatoren

De economie van Zuid-Korea vertoont tekenen van vertraging, met een krimp van het BBP in het tweede kwartaal, een afnemende particuliere consumptie en een inflatie in september die achterblijft bij de doelstelling van 2 procent van de BOK. Bezorgdheid over de warme huizenmarkt van het land en de stijgende schulden van huishoudens stonden eerder beleidsaanpassingen in de weg. Recente trends die wijzen op een afkoeling van vastgoedtransacties hebben beleidsmakers echter meer flexibiliteit gegeven om prioriteit te geven aan economische groei.

Toekomstprojecties

Analisten voorspellen een voorzichtige aanpak van de BOK met betrekking tot verdere versoepelingsmaatregelen. Factoren zoals het beteugelen van de stijging van de vastgoedprijzen en het beheersen van de schuldenlast van huishoudens blijven belangrijke overwegingen. Hoewel de BOK zich bewust lijkt te zijn van de risico’s die gepaard gaan met renteverlagingen in het licht van de escalerende huizenprijzen, verwachten experts een mogelijke renteverlaging in maart 2025.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.