Spaans toevluchtsoord voor asielzoekers en immigratie als oplossing voor de demografische crisis


Key takeaways

  • Meer dan 42.000 migranten zonder papieren hebben Spanje alleen al in 2023 bereikt, een stijging van 59 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • De Spaanse centrale bank voorspelt een vraag naar 25 miljoen immigranten in de komende drie decennia als gevolg van de demografische crisis in het land.
  • Asielzoekers die in Villaquilambre verblijven mogen zes maanden na hun aankomst werken en sommigen hebben werk gevonden in lokale bedrijven.

Afrikaanse asielzoekers in Spanje

In een hotel in de buurt van León, Spanje, worden Afrikaanse asielzoekers uit Afrika ten zuiden van de Sahara ontvangen tijdens bingoavonden. Hun verhalen onthullen echter vaak schrijnende reizen en wanhopige hoop op veiligheid en kansen. Michael, die Ghana ontvluchtte nadat geweld zijn zus en vader had opgeëist, is hier een goed voorbeeld van. Zijn gevaarlijke reis over de Atlantische Oceaan per opblaasboot leidde hem naar de Canarische Eilanden, waar hij Spanje ziet als een toevluchtsoord dat een nieuwe start biedt. Hij droomt ervan om zijn studie human resource management voort te zetten en een bijdrage te leveren aan de Spaanse samenleving, met erkenning van de wereldwijde status van het land.

Het hotel in Villaquilambre dient als tijdelijk onderkomen voor ongeveer 170 asielzoekers, die deel uitmaken van een grotere toestroom die via zeeroutes uit Afrika aankomt. Alleen al in 2023 hebben meer dan 42.000 migranten zonder papieren Spanje bereikt, een aanzienlijke stijging van 59 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze migratiegolf heeft een intens politiek debat aangewakkerd, aangewakkerd door de retoriek van de extreemrechtse Vox-partij die het een “invasie” noemt. Te midden van deze controverse ligt echter een potentiële oplossing voor de dreigende demografische crisis in Spanje.

Een demografische crisis en immigratie als oplossing

Javier Díaz-Giménez, professor economie aan de IESE business school, belicht de demografische uitdagingen waar Spanje voor staat. Een babyboom gevolgd door een “babycrash” heeft het land achtergelaten met een krimpende beroepsbevolking die niet in staat is om de vergrijzing en het socialezekerheidsstelsel op peil te houden. Hij suggereert dat het nabootsen van het Japanse model van technologische vooruitgang of het omarmen van immigratie als oplossing cruciale stappen zijn voor de toekomstige economische groei van Spanje. De Spaanse centrale bank onderstreept deze noodzaak en voorspelt een vraag naar 25 miljoen immigranten in de komende drie decennia.

Premier Pedro Sánchez heeft de economische voordelen van immigratie omarmd door migranten af te schilderen als bijdragers aan “rijkdom, ontwikkeling en welvaart”. Zijn regering wil de status van maximaal 500.000 migranten zonder papieren, voornamelijk uit Latijns-Amerika, legaliseren. De publieke opinie verschilt echter van dit standpunt. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat 41 procent van de Spanjaarden zich grote zorgen maakt over immigratie.

Integratie in Villaquilambre

Villaquilambre laat een contrasterend verhaal zien. Terwijl de nationale angsten sudderen, is deze stad een voorbeeld van het integratiepotentieel van mensen zonder papieren in de beroepsbevolking. Asielzoekers die in Villaquilambre verblijven, mogen zes maanden na hun aankomst werken. De Stichting San Juan de Dios, die het migrantencentrum beheert, geeft prioriteit aan het leren van de Spaanse taal en het volgen van trainingen om hen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

Makan, een Malinese asielzoeker, werkt nu bij GraMaLeon, een plaatselijk marmer- en granietbedrijf. Hij rijdt dagelijks op een elektrische scooter en belichaamt zo de praktische realiteit van integratie. De mede-eigenaar van het bedrijf, Ramiro Rodríguez Alaez, erkent de uitdagingen bij het vinden van werknemers in deze fysiek veeleisende industrie. Immigranten, beweert hij, zijn cruciaal voor het vervullen van deze vitale functies en benadrukt hun onschatbare bijdrage aan de Spaanse economie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.