Cuba dient een officiële aanvraag in voor BRICS-lidmaatschap


Key takeaways

  • Cuba heeft formeel het lidmaatschap van BRICS aangevraagd als “partnerland”.
  • Lidmaatschap van BRICS wordt alleen op uitnodiging verleend.
  • Verschillende landen, waaronder Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, kregen eerder dit jaar een uitnodiging om lid te worden.

Cuba heeft formeel het lidmaatschap van BRICS aangevraagd als “partnerland” via een brief aan de Russische president Vladimir Poetin, die momenteel de groep voorzit. Deze aankondiging werd op X gedaan door de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Miguel Pereira, die benadrukte dat BRICS steeds prominenter wordt in de mondiale geopolitiek en hoop biedt voor ontwikkelingslanden.

Pereira’s toenadering tot Poetin valt samen met de komende BRICS-top die gepland staat voor 22-24 oktober in Kazan, Rusland. Azerbeidzjan heeft onlangs ook belangstelling getoond om lid te worden van BRICS na een ontmoeting tussen Poetin en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev. Lidmaatschap van BRICS wordt alleen op uitnodiging verleend. Eerder dit jaar werden verschillende landen, waaronder Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, uitgenodigd om lid te worden. Argentinië wees een uitnodiging af ondanks het feit dat het lidmaatschap werd aangeboden.

Origaties van BRICS

BRICS werd opgericht in 2009 en bestond aanvankelijk uit Rusland, China, India en Brazilië.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.