Duitse economische vooruitzichten vertroebeld door krimp: minister van Financiën Lindner blijft positief


Key takeaways

  • De Duitse economie zal in 2024 naar verwachting met 0,2 procent krimpen, wat het tweede opeenvolgende jaar van krimp betekent.
  • Minister van Financiën Christian Lindner benadrukte de noodzaak van maatregelen aan de aanbodzijde en hervormingen om het concurrentievermogen te verbeteren.
  • Volgens Lindner is het van cruciaal belang om de geloofwaardigheid van de overheidsfinanciën te behouden door middel van geloofwaardige strategieën om het tekort en de schuld terug te dringen.

Minister van Financiën Christian Lindner erkende de economische uitdagingen van Duitsland, maar benadrukte dat het model van het land gezond blijft. Hij sprak verslaggevers toe in de aanloop naar een vergadering van de Eurogroep en verklaarde dat de recente economische ontwikkelingen in Duitsland onbevredigend zijn geweest en dat het concurrentievermogen in het afgelopen decennium is afgenomen.

De economische vooruitzichten van Duitsland

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zal de Duitse economie in 2024 met 0,2 procent krimpen. Deze herziene prognose is een daling ten opzichte van de vorige prognose van 0,3 procent groei voor dit jaar. Als deze krimp zich voordoet, zou dat het tweede opeenvolgende jaar van economische achteruitgang betekenen voor Duitsland, dat vorig jaar met een daling van 0,3 procent de zwakste BBP-groei van zijn grote tegenhangers in de eurozone kende.

De reactie van de regering

Lindner verklaarde dat de regering maatregelen aan de aanbodzijde neemt om de economische groei te herstellen. Hij zei erop te vertrouwen dat deze hervormingen het concurrentievermogen van Duitsland zullen verbeteren en beschreef het initiatief als een cruciale eerste stap in de richting van een bredere economische ommekeer. Lindner benadrukte de noodzaak van voortdurende inspanningen om op deze basis voort te bouwen.

EU overheidsfinanciën en hervormingen

Wat de openbare financiën van de EU betreft, benadrukte Lindner het belang van “ambitie” om de orde te handhaven of te herstellen. Hij drong er bij alle lidstaten op aan om structurele hervormingen door te voeren en noodzakelijke, maar mogelijk impopulaire beslissingen te nemen. Lindner is van mening dat verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties en de stabiliteit van de Europese Unie als geheel van het grootste belang is, zelfs als dit inhoudt dat er harde maatregelen moeten worden genomen die momenteel als ongunstig worden ervaren.

De geloofwaardigheid van de overheidsfinanciën behouden

Terwijl Lindner weigerde commentaar te geven op specifieke Franse begrotingsplannen vanwege een gebrek aan overleg met zijn Franse tegenhangers, benadrukte hij het cruciale belang van het behoud van de geloofwaardigheid van de overheidsfinanciën in de ogen van de kapitaalmarkten. Hij benadrukte de noodzaak van geloofwaardige strategieën voor het terugdringen van tekorten en schulden om stabiele en duurzame financiering voor lidstaten te garanderen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.